1,5 ton korv och kött förvarades i 25-gradig värme – idag nyheter - idag nyheter
   

1,5 ton korv och kött förvarades i 25-gradig värme – idag nyheter


I Sandviken såldes korv och köttprodukter – utan några fungerande kylaggregat i den 25-gradiga värmen.

Allt togs i beslag och kasserades vid en inspektion.

Sandvikens kommun fick i mitten av maj klagomål på att korv och köttprodukter förvarades för varma i en skåpbil, i kylskåp och på flak.

Varorna såldes på Jerntorget i Sandviken.

Denna dag sken solen, temperaturen ute var 25 grader.

En person i Gävle hade även kontaktat livsmedelsinspektionen i Gävle om att köpa korv på Jerntorget som smakade surt och otäckt.

Livsmedelsinspektörer i Sandviken åkte till platsen för att göra en inspektion.

Produkterna som såldes var rökt korv och rökt fläsk. Det är varor som ska förvaras i ett kylskåp som inte överstiger åtta grader. Men varken i skåpbilen eller på flaket fanns det något kylaggregat och inte heller några termometrar som visade rådande temperaturer.

Annons

– Det fanns ett kylsystem i kyldisken, men det kunde inte hålla kylan, bara korvarna i botten var lite kalla, säger Maria Eklöv, livsmedelsinspektör i Sandviken.

Annons

Maria Eklöv är livsmedelsinspektör på Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsförvaltning, VGS.Maria Eklöv är livsmedelsinspektör på Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsförvaltning, VGS.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Roger Wallenius

Kontrollerna visade att utetemperaturen på korvarna i kyldisken var över 26 grader. En insatstermometer visade att de var ca 23 grader inuti.

Fläsket i skåpbilen uppmättes till drygt 16 grader och korvarna hade en temperatur på över 17 grader. I trailern låg pepperonikorv i 23 graders värme.

Varorna låg i paket som i sin tur låg i kartonger som fyllde skåpbil och släp. All korv och kött beslagtogs och förstördes senare. Det handlade om korv och kött med en totalvikt på 1,5 ton.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, att det var sådana mängder som vi fick slänga, säger Maria Eklöv.

Hon och hennes kollegor arbetade i flera timmar med att öppna paketen och kontrollera och slänga maten.

Det hade varit anställda som rest runt och sålt korven och köttet åt en företagare, säger Maria Eklöv.

Temperaturen i släpet, där korv förvarades, var 23 grader. Temperaturen i släpet, där korv förvarades, var 23 grader.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: VGS

De anställda hade berättat för kontrollanterna att godset hade transporterats i värmen hela sträckan från Lidköping till Sandviken. I besiktningsprotokollet står det att resan troligen tog fem timmar.

Annons

Annons

Företagaren har i kontakt med kommunen uppgett att köpeskillingen var över 100 000 kronor för den mat som förstördes efter besiktningen. Dessutom var det företagaren som fick stå för kostnaderna i samband med att godset togs om hand och omhändertogs.

Enligt knallarna var planen att man efter Sandviken skulle sälja korv och kött på andra platser i Sverige. Men det blev inte så.

Gefle Dagblad har varit i kontakt med företagaren som säger att han inte har tid att prata med tidningen.

Men till livsmedelsinspektörerna har företagaren sagt att han gav direktiv om att varorna skulle köras i en kylbil, men att detta struntade i.

Han har också skrivit i ett mejl:

“Kylskåpen vi har är kraftfulla, men inte när det är 25-30 grader ute, då kan de inte kyla ner varma produkter.”

Se i bildspelet hur dåligt maten förvarades