Sandvikens kommun fick i mitten av maj klagomål på att korv och köttprodukter förvarades för varma i en skåpbil, i kylskåp och på flak.
Varorna såldes på Jerntorget i Sandviken.
Denna dag sken solen, temperaturen ute var 25 grader.
En person i Gävle hade även kontaktat livsmedelsinspektionen i Gävle om att köpa korv på Jerntorget som smakade surt och otäckt.
Livsmedelsinspektörer i Sandviken åkte till platsen för att göra en inspektion.
Produkterna som såldes var rökt korv och rökt fläsk. Det är varor som ska förvaras i ett kylskåp som inte överstiger åtta grader. Men varken i skåpbilen eller på flaket fanns det något kylaggregat och inte heller några termometrar som visade rådande temperaturer.
Annons
– Det fanns ett kylsystem i kyldisken, men det kunde inte hålla kylan, bara korvarna i botten var lite kalla, säger Maria Eklöv, livsmedelsinspektör i Sandviken.
Annons
Kontrollerna visade att utetemperaturen på korvarna i kyldisken var över 26 grader. En insatstermometer visade att de var ca 23 grader inuti.
Fläsket i skåpbilen uppmättes till drygt 16 grader och korvarna hade en temperatur på över 17 grader. I trailern låg pepperonikorv i 23 graders värme.
Varorna låg i paket som i sin tur låg i kartonger som fyllde skåpbil och släp. All korv och kött beslagtogs och förstördes senare. Det handlade om korv och kött med en totalvikt på 1,5 ton.
– Jag har aldrig upplevt något liknande, att det var sådana mängder som vi fick slänga, säger Maria Eklöv.
Hon och hennes kollegor arbetade i flera timmar med att öppna paketen och kontrollera och slänga maten.
Det hade varit anställda som rest runt och sålt korven och köttet åt en företagare, säger Maria Eklöv.
De anställda hade berättat för kontrollanterna att godset hade transporterats i värmen hela sträckan från Lidköping till Sandviken. I besiktningsprotokollet står det att resan troligen tog fem timmar.
Annons
Annons
Företagaren har i kontakt med kommunen uppgett att köpeskillingen var över 100 000 kronor för den mat som förstördes efter besiktningen. Dessutom var det företagaren som fick stå för kostnaderna i samband med att godset togs om hand och omhändertogs.
Enligt knallarna var planen att man efter Sandviken skulle sälja korv och kött på andra platser i Sverige. Men det blev inte så.
Gefle Dagblad har varit i kontakt med företagaren som säger att han inte har tid att prata med tidningen.
Men till livsmedelsinspektörerna har företagaren sagt att han gav direktiv om att varorna skulle köras i en kylbil, men att detta struntade i.
Han har också skrivit i ett mejl:
“Kylskåpen vi har är kraftfulla, men inte när det är 25-30 grader ute, då kan de inte kyla ner varma produkter.”
Se i bildspelet hur dåligt maten förvarades
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.