Genom att lyfta upp varje val på en stor bom kunde valarna tas ut till havs igen. Av de totalt 34 strandsatta på en och samma strand i norra Nya Zeeland kunde 30 räddas. Fyra individer dog, inklusive en kalv, enligt Nya Zeelands naturvårdsmyndighet, rapporterar AP.
Valstrandningar är inte ovanliga i Nya Zeeland, och den långfenade grindvalen är särskilt vanlig på Nya Zeelands stränder.
På måndagen övervakade ett team från Nature Conservation Authority Ruakākā Beach, för att säkerställa att ingen av de valar som räddades på söndagen igen skulle stranda på platsen. Representanter från organisationen berömde insatsen hundratals lokala invånare gjorde på söndagen och kallade insatsen “otrolig”.
“Det är fantastiskt att se den genuina omsorg och medkänsla människor har visat för dessa magnifika djur”, säger Joel Lauterbach, talesperson för Nature Conservancy, i ett uttalande.
“Denna ansträngning visar den djupa kopplingen vi alla delar med vår marina miljö”, tillägger han.
Strandingarna ett mysterium
På måndagen hölls en maoriceremoni för att hedra de fyra valar som dog på stranden. Nya Zeelands ursprungsbefolkning betraktar valar som en “taonga” – en helig skatt – av kulturell betydelse.
Sedan 1840 har över 5 000 valstrandningar registrerats på Nya Zeelands stränder. År 1918 strandade nästan 1 000 valar på Chathamöarna.
Det är inte helt förstått varför strandningar inträffar men Nya Zeelands geografi tros vara en faktor. Både norra och södra öarna har långa sträckor av grunda, sluttande stränder som kan förvirra arter som den långfenade grindvalen, som är beroende av ekolokalisering för att navigera.