81 offentliga toaletter försvinner från Stockholm

22dbcf92 8c8d 49d1 931a 06c3f4ea5a4722dbcf92 8c8d 49d1 931a 06c3f4ea5a47

Genom ett avtal med annonsföretaget JCDecaux 2014 fick Stockholms stad 66 nya moderna toaletter på olika platser. Företaget byggde och fortsatte att äga toaletterna mot att de fick 350 reklamplatser runt om i Stockholm. Staden byggde bottenplattorna som toaletterna stod på till en kostnad av 46 miljoner, rapporterar tidningen Mitt i.
Stockholm har totalt 95 offentliga toaletter. Kontrakten för 81 av dessa går ut nästa år, och bland dessa finns toaletterna byggda av JCDecaux. Men avtalen går inte att förlänga, enligt staden – vilket innebär att toaletterna i fråga måste rivas.
– Vi har ingen möjlighet att förlänga det gamla avtalet, och vi kan inte köpa toaletterna heller. Vi kommer inte runt det, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) till tidningen.

I samband med toaletterna ska rivas, de gamla golvplattorna ska också bort. Kostnaden för detta beräknas bli cirka 20 miljoner kronor, vilket Stockholms stad tvingas stå för.
Nya toaletter kommer att ersätta de befintliga. Prognosen är att det kommer att ta två år innan den sista är byggd, enligt Mitt i.
– I den nya upphandlingen kommer vi att kräva att företaget själv står för bottenplattan till toaletten. Vi måste också se till att toalettbyggnaderna tillhör eller kan köpas bort av staden så att vi inte hamnar i samma situation igen, säger Lars Strömgren vidare till tidningen.
Läs mer:
De självrengörande toaletterna fuskar


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen