Bristande impulskontroll tillhör ungdomar, men för unga flickor med ADHD utspelas egenskapen och kan göra dem extra sexuellt utsatta.
Det visar en ny studie – som även riktar kritik mot vården.
– Det här är svårt för alla unga, men för en med ADHD blir det extra allt, säger Karin Wallin, barnmorska och doktorand vid institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet.
Studier från Linköpings universitet och Röda Korsets högskola visar att bristande impulskontroll hos unga kvinnor med ADHD och lässvårigheter partners intentioner riskerar att leda till sexuell ånger och utsatthet.
– Låg självkänsla kan också göra det svårare att uttrycka önskningar och behov i sexuella situationer, säger Karin Wallin, barnmorska och doktorand vid institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet.
Okunskap inom vården
Många av kvinnorna i studien, som är mellan 15 och 29 år, beskriver att de kände sig otillräckliga och ifrågasatta redan under skolan, vilket påverkade hur de hanterar sexuella situationer och relationer, säger Wallin.
– Det här är svårt för alla unga. Det är en del av utforskandet som kan vara både spännande och utmanande. Men för en person med adhd kan det vara extra allt, säger Karin Wallin.
Forskningen – som också bygger på intervjuer med vårdpersonal från gynekologi, ungdomshälsa och psykiatri – visar att det kan förekomma självstigmatisering och tvekan att söka vård.
– Det kan finnas en rädsla för att bli dömd av sjukvården och det behövs mer kunskap om adhd och sexuell hälsa bland personal som möter kvinnorna. Något personalen också lyfter själva, säger Karin Wallin.
Strategier för bättre sex
Ökad självkännedom bland kvinnor kan, enligt studien, hjälpa dem att se sina styrkor och identifiera sina behov. Det kan handla om att utveckla strategier som förbättrar sexlivet och ökar tryggheten.
– Många pratar med sina vänner och en del kvinnor får stöd av andra personer med adhd, som sina vänner eller föräldrar. Men det är viktigt att fortsätta forska om hur vi kan se till att unga känner sig trygga i möten med vårdpersonal och göra stöd från vården mer tillgängligt, säger Karin Wallin.