Åklagaren: Släktkonstellation i utredningen om springnotan | Sverige

original


De fyra häktade beskrivs av Henrik Nordquist, åklagaren som valt att ta upp det stora målet, som kärnan i den bedrägeriröra som börjat nystas upp steg för steg efter sedeln på juldagen.

Det handlar om två män och två kvinnor som ingår i en familjekonstellation och agerandet har av åklagaren beskrivits som en “genomtänkt brottsplan” och på ett “smått lömskt” sätt.

Genom att utge sig för att komma från ideella föreningar har man lyckats få stora restaurangräkningar, hotellvistelser och ICA-handlingar på fakturor, enligt utredningen.

– Min tes och det jag påstår har hänt är att man har skapat de här olika ideella föreningarna och använt dem som skydd på olika sätt för att kunna handla på kredit. Men det var aldrig meningen att betala de här fakturorna, säger åklagare Henrik Nordquist.

Möbler värda 400 000 skulle gå till utsatta barn

Den kanske mest uppmärksammade händelsen, som också startade utredningen, är notan från restaurang Atmosfär i Malmö på juldagen förra året.

En grupp på 35 personer åt och drack för cirka 82 000 kronor och lämnade sedan restaurangen i taxibilar utan att betala.

Under våren har fler misstänkta slag dykt upp.

Det handlar bland annat om grovt bedrägeri mot två möbelaffärer. Genom att låtsas komma från en organisation som hjälper utsatta barn kunde sällskapet köpa fakturor för över 400 000 kronor, skriver Sydsverige.

Vid ett tillfälle köptes möbler, handdukar och ljusstakar från en butik i Malmö för 250 000 kronor och vid andra tillfället sex stolar och en Hästensäng för 170 000 kronor i Mölndal.

Flera av de brottsmisstänkta

Notan på restaurang Atmosfär ligger på drygt 82 000 kronor

Stolar och en Hästensäng i Mölndal för 170 000 kr

Besök på Höörs Gästgifwaregård (spa och hotell) för 40 000 kr

Leksaker från Funnys Áventyr, ett lekland i Malmö, för 50 000 kr

Möbler, handdukar och ljusstakar på möbelaffär i Malmö för 250 000 kr

Inköp för flera tusen kronor på olika livsmedelsbutiker

Sydsvenskan har även rapporterat om en middag på en sportbar i Malmö för 13 000 kronor

“Mörkrets stora tal”

Gruppen misstänks ha använt sig av minst tre ideella föreningar som bland annat utgett sig för att hjälpa utsatta barn. Totalt bedömer åklagaren att olika aktörer har blivit lurade på närmare en miljon kronor. Samtidigt menar han att det är fler företag utanför landet som har varit utsatta för koncernen.

– Jag tror fortfarande att det finns en stor mörk historia, och att det här har behandlats som en verksamhet så att säga, säger Nordquist.

Att bedrägerierna har varit vad folket levt på?

– Ja exakt.

En del av brotten ska ha begåtts 2022 och andra på senare tid. Utöver de fyra i kärnan har även andra personer delgivits misstankar om brott.

Enligt åklagaren har utredningen kommit långt. Förhoppningen är att ha det klart i slutet av maj och sedan ta ställning till om åtal ska väckas.

LÄS MER: Misstanke: Sedel på 40 000 – Bengt: “Tror på människor”
LÄS MER: Häktad för vårnoten – kopplat till kriminalitet i sagolandet

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen