Åklagarmyndigheten vill avskeda Ismail Abdos kusin

754f57fd c23e 47ae 9ca8 238a069b1105


Det handlar om ett uppmärksammat fall med en åklagare i Stockholm som väckt bestörtning inom rättsväsendet. Kvinnan har arbetat på Åklagarmyndigheten sedan våren 2018. Men enligt ett brev från arbetsgivaren till Ansvarsnämnden var det först i fjol som det kom fram att hon är kusin till en av Sveriges mest eftersökta brottslingar. Ismail Abdo, känd som “Strawberry”, som tidigare haft en ledande position inom Foxtrot-nätverket.
Först stängdes åklagaren av från operativt arbete. Sedan åtalades hon den 10 juni i år för brott mot tystnadsplikt. Hon misstänks ha fotograferat sin datorskärm på jobbet och skickat den till sin syster via meddelandetjänsten Whatsapp.
Åklagarens tonfall var skämtsamt, bland annat skrev hon att “Jag har gripit Ismail” följt av en glad emoji. Detta då den misstänkte i fallet, som gällde grova vapenbrott, hade samma förnamn som sin kusin.
Hon anklagas även för att ha läckt hemlig information från en mordutredning genom att skicka meddelanden via Whatsapp till sina syskon. Uppgifterna handlade om offrets förnamn, ålder, var skotten träffade och övriga detaljer, enligt åtalet.

Ismail Abdo, även känd som

Den misstänkte åklagaren erkänner händelseförloppet, men förnekar brott mot sekretess.

Nu vill Åklagarmyndigheten att åklagaren entledigas, oavsett om hon döms i den kommande rättegången eller inte. Det visar en skrivelse till Statens ansvarsnämnd som prövar frågor om avskedande av bland annat åklagare.
I dokumentet lyfter arbetsgivaren även fram andra händelser som har kommit fram. Under åren 2016 till 2019 besökte kvinnan sin kusin Ismail Abdo ett tjugotal gånger när han avtjänade ett fängelsestraff. Ismail Abdo hade även tillstånd att ringa sin kusin via häktets telefonsystem sedan hösten 2018. Hälften av besöken på häktet skedde när kvinnan anställdes som åklagare och biträdande åklagare, men enligt arbetsgivaren har hon inte informerat hennes överordnade.
Åklagarmyndigheten understryker den ansvarsfulla ställning man har som åklagare och att det ska vara möjligt att ställa höga krav på integritet och integritet.
Enligt arbetsgivaren har kvinnan medvetet lämnat ut uppgifter som omfattas av sekretess, vilket kan försvåra myndighetens arbete och påverka allmänhetens förtroende för åklagare på ett mycket allvarligt sätt. Även nära kontakter med personer som dömts för grova brott kan skada förtroendet för Åklagarmyndigheten, enligt brevet.
“Sammantaget anser Åklagarmyndigheten att NN genom sitt agerande grovt åsidosatt sina skyldigheter gentemot arbetsgivaren. Detta gäller oavsett om hon ställs till ansvar enligt åtalet eller inte”, står det i brevet som undertecknats av riksåklagaren Katarina Johansson Welin.
DN söker kvinnans advokat.
Läs mer:
Den åtalade åklagaren skämtade om att han grep kusinen Ismail Abdo
Åklagare utredde kriminella nätverk – är relaterade till gängkriminella
DN granskar: Gänget rekryterar poliser – med sexuella relationer
DN undersöker: Utbildad polis – hade en kärleksrelation med den jagade gängledaren


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen