Akut blodbrist på flera håll i Sverige

10 blod webb


Under onsdagen gick Region Skåne ut och slog larm om akut blodbrist. Situationen riskerar att leda till att planerade operationer ställs in eller skjuts upp.

Men anemi är mer utbredd än så.

I minst 12 av 21 regioner finns en akut brist på minst en blodgrupp. I ytterligare tre regioner är det låg tillgänglighet av minst en blodgrupp, enligt geblod.nu.

Bara region Västerbotten anser att läget är okej, står det på hemsidan.

Vilka blodgrupper som är i störst behov varierar över landet, men flera regioner uppger att det råder akut brist på blodgrupp 0 och AB.

Semestern orsakar det

Blod kan bara lagras i sex veckor och sjukhusen behöver därför ett lager för att vara förberedda vid bland annat katastrofsituationer, olyckor, cancerbehandlingar och svåra förlossningar.

– Blod är en lättfördärvlig produkt och när vi inte får så många givare blir lagren låga. Sommaren är en sådan period, säger Linda Paulson, tillförordnad verksamhetschef på sajten geblod.nu.

Anledningen till att det är akut brist på blod sommar efter sommar beror på att blodgivare är på semester och reser bort.

– Har man dessutom varit utanför Europa kan man sitta i karantän i 28 dagar. Men det är lite olika i olika länder, så det är bra att kolla med din blodcentral. Vi har också haft en strejk som gjort att vi har fått en liten nedgång i lagret, och det är den vi vill jobba upp nu.

Svårt att ge blod i en annan region

En annan förklaring till blodbristen är att givare som är på semester i en annan region inte alltid kan ge blod där. I vissa regioner är gästblodgivare välkomna, i andra inte.

I de regioner där det är möjligt har blodgivarprogrammen kopplats ihop så att man kan se varandras blodgivare. Vilka regioner som tar emot gästblodgivare kan ses på geblod.nu.

Vilka konsekvenser kan anemi leda till?

– Om det är så att det inte finns tillräckligt med blod så måste man ställa in planerade operationer, men vi är inte i det läget än. Det kommer alltid att finnas blod till akutinsatserna.

Uppmanar givare att ge blod

För att undvika akut brist på sommaren arbetar blodcentraler med att nå ut till blodgivare via olika kommunikationskanaler och be dem komma och ge blod. Regionerna hjälper också varandra under sommaren och köper blod av varandra.

Geblod.nu uppmanar nu donatorer att gå till närmaste blodcentral.

– Alla som har möjlighet är välkomna att komma och donera blod och boka in sig. Titta på geblod.nu, var du är, och möjligheten att ge blod där, säger Linda Paulson.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen