Amira Smajic i Den svarta svanen talar ut: Mitt familjeliv är förstört

f9229d84 ef26 4563 953e 3699c956a140


I dokumentärserien “The Black Swan” bestämmer sig advokaten Amira Smajic, med kopplingar till Danmarks undre värld, för att bryta med sitt gamla liv. Hon blir mullvad för en grupp journalister på TV2 – Danmarks public service-kanal – och hjälper dem att avslöja grov ekonomisk brottslighet.
Tillsammans med journalisterna inrättar Amira Smajic ett nytt advokatkontor, utrustat med dolda kameror, dit allt från gängmedlemmar till högt uppsatta advokater kommer för att få hjälp med sin kriminella verksamhet.
– Jag kommer inte att kunna gå på gatan. Jag kommer inte att plötsligt kunna bestämma mig för att hämta mjölk från snabbköpet eller på annat sätt röra mig fritt. Men viktigast och värst av allt, hela mitt familjeliv har förstörts på obestämd tid. Min framtid känns som att stå på en öde ö. Hem, jobb, vardag – allt verkar helt omöjligt, säger Amira Smajic till tidningen Berlingske i en första intervju efter att dokumentären sänts.
Samtalet sker över en krypterad telefonlinje och under förutsättning att viss information inte lämnas ut av säkerhetsskäl, uppger Berlingske.

Förutom att prata öppet om hur dokumentären påverkade hennes liv, Amira Smajic slår tillbaka mot anklagelserna mot henne i seriens sista avsnitt. I dokumentären framgår det att Smajic spelade dubbelspel med TV2:s journalister och fortsatte med sitt kriminella liv vid sidan av.
– Jag känner att jag framställs felaktigt. Det här ska inte vara en artikel där jag sitter och gnäller. Det har kommit fram saker om mig som jag måste och kommer att ta ansvar för. Men deras beskrivning av mig i dokumentärens femte avsnitt stämmer helt enkelt inte, och det vet TV2 väl, säger Amira Smajic till Berlingske.

Miljontals danskar har redan sett dokumentärserien, enligt TV2.

Foto: TV2

På frågan om hon begått ett brott och dolt det för TV2 medan hon arbetade med “Den svarta svanen” är svaret nej. Hon erkänner dock att hon tidigare i livet fattat dåliga beslut och att hon redan under inspelningen haft kontakt med personer som kan kopplas till den kriminella miljön. Men hon har inte begått några kriminella handlingar i samband med att serien spelades in, säger hon.
Enligt Amira Smajic var syftet med dokumentären att visa hur välutbildade människor som hon själv, advokater och revisorer, möjliggör den kriminella nätverksmiljön i Danmark.
Det var genom en bekant som Smajic fick besked om att TV2 i förra avsnittet skulle avslöja att hon agerade bakom journalisternas rygg. All kommunikation mellan dem skedde därefter genom advokater. TV2 fick i en tingsrättsdom rätt att publicera dokumentärserien. Smajic överklagade beslutet till Högsta domstolen, men uppgifterna om att hon agerade mullvad hade redan nått den kriminella miljön.
“Den svarta svanen” sänds vidare SVT Play. Alla avsnitt publicerades den 16 juni.
Läs mer: Kontroversiell dokumentär om penningtvätt skakar Danmark


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen