Anders Svensson: Ingen vet hur många svenska ord det finns

a1332620 80f0 4bc8 89ca 0186c6d7231aa1332620 80f0 4bc8 89ca 0186c6d7231a

Från populär cancer till dagens cancer

Förr i tiden hette det cancer för kräfta. När och varför fick sjukdomen det namnet och när blev det vanligare att prata om det istället cancer?

Mikael

Svar: Att sjukdomen länge hette kräfta är helt enkelt för att det latinska ordet cancer betyda kräfta.

Båda orden har använts parallellt under lång tid, men en indikation är kanske det kräfta markerat som ålderdomligt först i den trettonde upplagan av Svenska Akademiens ordbok, SAOL, från 2006. Då hade ordet förmodligen varit ålderdomligt ganska länge, eftersom ordboken naturligtvis ligger efter när det gäller språkförändringar. Den tidigare upplagan är från 1998, och det nämns inte att den är ålderdomlig (med reservationen att den redaktionella linjen angående vad som markeras som arkaiskt kan ha ändrats).

En annan indikation är hanteringen av ordet cancer. Den kommer in i SAOL först 1923, och då med stavningen cancersom finns kvar i följande upplaga från 1950. I 1973 års upplaga finns båda stavningarna, cancer och canceroch endast 1986 cancer.

Förändringen tog flera decennier, och vem sa vad som troligen berodde på ålder och utbildning bland annat. Jag minns själv att äldre människor i min barndom använde ordet kräfta.

Förmodligen lanserades den mer populära svenskan först kräftamen gick sedan allt oftare in på det vetenskapliga cancer, som inte kan förväxlas med namnet på ett djur. Ordet kräfta ger kanske också associationer som inte alls överensstämmer med sjukdomsbilden.

Maria Fremer

Svenskt alternativ till engelska uttryck

Finns det ett bra svenskt ersättningsuttryck för det engelska uttrycket tillräckligt bra?

Mat

Svar: Det finns ingen helt etablerad svensk motsvarighet till detta uttryck, men några förslag, som också verkar förekomma i språket, är: (vara) tillräckligt bra, bra/tillräckligt bra, tillräckligt bra och ska göra. Vilket uttryck som passar bäst beror på sammanhanget och vilken betydelsenyans du vill framhäva.

Jenny Öqvist


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen