Ann Tiberg om meddelarlagen – som inte blev verklighet: “Ett klassiskt politiskt rävspel”
Om regeringspartier är oense om något är politikens första regel: Begrav frågan i en utredning. Den regelboken följde Tidöpartierna med den så kallade informationsplikten, där Liberalerna höll på att ta slut i intern oenighet inför kravet att myndigheter och kommuner skulle tvingas informera polisen och migrationstjänsten när de stötte på invandrare utan en uppehållstillstånd eller rätt att vistas i Sverige.
Det blev också en av Tidöavtalets svåraste punkter att förhandla om, men parterna kom slutligen överens om vissa undantag som gav en föraning om dagens resultat: det fanns både sjukvård, anbudsvärderingar och barns rätt till utbildning.
Protesterna förstärkte bilden av ett obehagligt förslag
Men alla trodde inte att förslagen skulle vara så milda – därav alla månader av protester och demonstrationer av arga och oroliga lärare och vårdpersonal. Deras protester förstärkte förväntningarna att det skulle vara ett hårt och obehagligt förslag som skulle öka misstroendet i samhället.
Så det är inte så förvånande att dagens förslag mottogs med förvåning och till och med glädje från en nyligen så kritisk opinion. Styrkan i protesterna fick utredningsförslaget att framstå som milt och som en reträtt. I den meningen spelade kritiken regeringen och framför allt Liberalerna rätt i händerna, som nu kan visa att man faktiskt lyckats stå emot kraven från SD om ett betydligt mer långtgående förslag.
Faktum är att den preliminära kritiken innebar att redovisningen snarare handlade om undantagen i förslagen än om själva förslagen, som faktiskt innehåller redovisningskrav för anställda på gigantiska myndigheter som Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Byrå. Och som ger polisen möjlighet att både kroppsvisitera och beslagta mobiltelefoner i jakten på papperslösa invandrare.
Liberalerna kunde utropa sig till vinnare
Redan i torsdags avgjordes faktiskt vad som hände idag. Sedan förhandlade Tidö-partierna om en uppgörelse om undantagen från Meddelandelagen som innebär att de ska gälla oavsett vad dagens utredning skulle komma fram till. Tack vare den uppgörelsen kunde Liberalerna i dag utropa sig som vinnare och hela regeringen kunde se till att SD accepterade utredningens slutsatser. Det var inte helt självklart att det skulle bli så.