På torsdagen skadades två soldater från FN:s fredsbevarande styrka UNIFIL när de föll från ett observationstorn efter att en israelisk stridsvagn sköt mot tornen. På fredagen sköts och skadades ytterligare två soldater efter att de beskjutits på sin post. En femte soldat skadades i en skottlossning på lördagen vid FN:s högkvarter i Naqoura.

Händelserna har skakat världssamfundet. USA:s president Joe Biden har uppmanat Israel att sluta skjuta mot FN-soldater. FrankrikeItalien och Spanien har i ett gemensamt uttalande fördömt Israels agerande och beskrivit det som “oförsvarligt”. Sri Lanka har starkt fördömt åtgärderna och FN svarade med att sätta in en snabbinsatsstyrka från UNIFIL för att förstärka positionen.

Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning.

Israel har tagit tog på sig ansvaret för skottlossningen i fredags som inträffade vid Unifil-basen i Naqoura. Enligt IDF uppfattade de israeliska soldaterna som opererade i området att ett “omedelbart hot” riktades mot dem och att de därför var tvungna att “reagera med eld mot hotet”. De försvarar sig med att de några timmar före “incidenten” (IDF:s eget ordval) uppmanade UNIFIL-personal att söka skydd. De tror att skottlossningen var oavsiktlig och att det berodde på de pågående striderna mot Hizbollah i området. Enligt dem har deras inledande utredning visat att FN-soldaterna som sköts var “50 meter från källan till hotet”.
Men Jean-Pierre Lacroix, chefen för FN:s fredsbevarande styrkor, är inte övertygad. Till BBC:s Newshour han sa på fredagen att han har anledning att tro att åtminstone en av de två attackerna mot FN:s positioner var avsiktlig.
– Vi har till exempel ett fall där ett torn träffades av brand och även kameror på en av positionerna skadades. För oss såg det helt klart ut som direkt beskjutning”, sa han, men utan att nämna någon ansvarig.
Han uppgav vidare att händelserna utsätter FN:s fredsbevarande styrkor för “mycket allvarlig fara”.
– Det är inte alls omöjligt att FN väljer att dra tillbaka sina styrkor till säkrare områden. Deras uppdrag är inte att engagera sig i väpnade konflikter, de är där för att observera och rapportera och har haft fullt upp med det under den lågintensiva konflikt som pågått i området i princip sedan 1978, säger Michael Schulz, freds- och konfliktforskare på Göteborgs universitet.

Israels FN-ambassadör Sedan soldaterna sköts har Danny Danon upprepat Israels krav att UNIFIL-personalen drar sig tillbaka 5 kilometer norrut för att “undvika fara”.
– Det är lika allvarligt som bedrövligt att det ska hända. Israel måste respektera en världsorganisation som arbetar för fred och säkerhet, där de själva också sitter i säkerhetsrådet, säger Michael Schulz.

Unifil har patrullerat området sedan 1978. Det mellan Litanifloden och den FN-erkända gränsen mellan Libanon och Israel, känd som “Blå linjen”. På 80-talet kallades det i folkmun för Fatah-land, idag kallas det i folkmun Hizbollah-land, enligt Schulz.
– Om Unifil inte är där och får göra sitt jobb ökar risken att krigsförbrytelser begås i området. Även att attackera de fredsbevarande styrkorna kan vara ett krigsbrott, säger Michael Schulz.
Enligt honom ökar Israels agerande risken för att de uppfattas som ett ännu större hot mot världsfreden av stora delar av världssamfundet.
– De har redan förklarat FN:s generalsekreterare persona non grata och pekat ut FN som en antisemitisk organisation. Det är en extremt komplicerad situation där USA talar med dubbla tungor – nämligen både om behovet av vapenvila samtidigt som om Israels rätt att försvara sig.

Fakta.FN i Libanon

● I enlighet med säkerhetsrådets resolutioner 425 (1978) och 426 (1978) inrättades UNIFIL för att bekräfta tillbakadragandet av israeliska styrkor från södra Libanon och därigenom återställa internationell fred och säkerhet. Syftet var också att hjälpa Libanons regering att se till att den återfår sin effektiva auktoritet i området.

● Resolution 1701, som antogs enhälligt 2006, syftar till att få ett slut på fientligheterna mellan Hizbollah och Israel.

● FN:s säkerhetsråd krävde då och nu en permanent vapenvila baserad på skapandet av en buffertzon. 2006 godkändes en ökning av styrkan hos FN:s interimstyrka i Libanon (UNIFIL) till maximalt 15 000 soldater.

● Idag är cirka 10 000 fredsbevarare från 50 länder stationerade i Libanon, tillsammans med cirka 800 civilanställda.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa