ANNONS: Billigt läkemedel kan hjälpa personer med hjärtsvikt

lars 1x1 1


“Kostar inte ens en krona om dagen”

På Karolinska bedrivs ett brett forskningsprogram som forskar kring hjärtsvikt där hjärtat är stel.

– Vi har en hypotes om att hjärtat har svårt att fyllas med blod på grund av kronisk låggradig inflammation i kroppen och fibros som gör att man har mikroskopiska ärrbildningar mellan cellerna i hjärtat, förklarar Lars Lund.

Läkemedelsindustrin håller på att utveckla nya typer av läkemedel som riktar sig mot fibros, men de är fortfarande i ett tidigt skede så det är ännu inte möjligt att säga hur effektiva de är.

– Om de här läkemedlen visar sig vara effektiva när de kommer ut om några år är det förstås positivt. Problemet är att de blir väldigt dyra, säger Lars Lund och fortsätter:

– Men så har vi en idé om att det befintliga läkemedlet spironolakton, som används mot andra sjukdomar, skulle kunna blockera fibros i hjärtmuskeln. Den har funnits länge och har inget patent, vilket gör att den är billig och inte ens kostar en krona per dag att använda. Om vi ​​lyckas betyder det att vi kommer att kunna lindra symptomen hos människor som lever med hjärtsvikt. På så sätt kommer deras livskvalitet att öka och förhoppningsvis kommer deras liv också att förlängas.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen