Ansökan om skuldsanering avgjordes i domstol

DSC 1859 scaled


En man från Skaraborg ansökte om skuldsanering hos Kronåklagaren. Kronofogdemyndigheten nekade honom detta, vilket han överklagade. Ansökan om skuldsanering avgjordes alltså under veckan i rätten, närmare bestämt Skaraborgs tingsrätt.

Kronofogdens perspektiv

Kronofogden ansåg att det fanns faktorer som talade för att bevilja mannen skuldsanering. Han har förhandlat med sina långivare, han jobbar mer än heltid och han har även sålt av egendom för att betala av skulderna.

De ansåg dock att andra faktorer var viktigare. Bland annat att skulderna var för privat konsumtion och att mannen levde över sina ekonomiska förmågor.

Mannens perspektiv

Mannen å sin sida insisterade på att han har över 1,2 miljoner kronor i skuld. Utöver detta har han även utgifter för att umgås med sina barn, varav en snart ska börja träffas varannan helg.

Han hävdade vidare att han i ett tidigare förhållande blivit pressad att konsumera mer än vad hans ekonomi tillät för att behålla en yttre fasad.

Tingsrättens syn på saken och beslut

I domen fastställer tingsrätten först det totala skuldbeloppet och konstaterar att denna i första hand består av konsumentskulder från åren 2013-2017.

Men en del skulder är också från det nära förflutna, och dessutom har mannen gjort sig skyldig till bidragsbrott den senaste tiden. Med bland annat de två senaste faktorerna som grund avslogs mannens ansökan om skuldsanering.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen