Anton kom hem till en soptipp: ”Hela lägenheten är förstörd”

05 trashadl genhet webb


När Anton Nilsson kom hem till sin lägenhet efter ett års studier utomlands möttes han av en soptipp utan dess like, som Kvällstidningen tidigare rapporterat om.
I varje vrå och vrår fanns burkar, skräp, pizzakartonger och matrester.
– Man måste verkligen tänka efter innan man hyr ut sin lägenhet, säger han.

Under ett år studerade Anton Nilsson, 32, utomlands i Barcelona och Chile. Under tiden hyrde han ut sin lägenhet i andra hand. När hemresan närmade sig tog Anton kontakt med hyresgästen för att samordna överlämnandet av nycklar, utan framgång.

– När jag satt på flygplatsen och skulle åka hem såg jag att han hade raderat alla sina kontaktuppgifter på Messenger och Facebook, och hans nummer gick inte att nå, säger Anton.

– Redan då förstod jag att något var konstigt, fortsätter han.

Soptipp till lägenhet

När han kom hem till lägenheten i Helsingborg på måndagskvällen möttes han av ett fullskaligt kaos.

– Jag möttes av en soptipp utan dess like. Hela lägenheten totalförstördes. Berg av sopor som har legat där – jag vet inte hur länge.

Ett års konsumtion av burkar, pizzakartonger, burkar och matrester som har möglats. Lägg därtill att en kräkliknande massa täckte diskot, toaletten täcktes av svartmögel och handfatet fylldes med grönt vatten.

– Jag har aldrig sett något liknande och då har man ändå tittat på filmer på nätet där man har gått in i hus som var stökiga. Det är riktigt dåligt, säger Anton.

Gäller inte hemförsäkring

Anton har gjort en anmälan om skadegörelse till polisen och fått stöd av sin hyresvärd att lägenheten ska städas. Försäkringsbolaget har dock tillbakavisat att saneringen går till hemförsäkringen.

Peter Stark är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå och specialist i bostadsfrågor. Han bekräftar att denna situation inte kan täckas av hemförsäkringen.

– Det beror i grunden på att du har bjudit in en hyresgäst som har tillstånd att bo i din bostad, och då gäller inte stöldskyddet och ingen försäkring för dina tillhörigheter. Hemförsäkring gäller endast om någon obehörig gör intrång i bostaden. Detsamma gäller om man bjuder in vänner eller en städfirma som orsakar skador i hemmet, säger Peter Stark.

“Vilken röra man kan hamna i”

Efter att Antons situation upptäcktes har han fått mycket stöd från familj och vänner.

– De senaste 12 timmarna har varit väldigt överväldigande, jag hittar inte ord för att beskriva tacksamheten och hur fina människor du har omkring dig. Jag blir rörd varje gång jag tänker på det. Det är skönt och det har varit några glädjetårar under dagen, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt så folk förstår vad det är för skit man kan hamna i, och att man verkligen tänker efter innan man hyr ut sin lägenhet och vad det kan få för konsekvenser.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen