Arla om färre ekologiska bönder: Ingen ekologisk mjölk över

4a99c0af bd1e 4682 9f22 8975bf0f37034a99c0af bd1e 4682 9f22 8975bf0f3703

Mjölkproducenterna Arla, Norrmejerier och Skånemejerier vittnar alla om vikande efterfrågan på ekologiska produkter de senaste åren.
– Anledningen till att vi lade ekologisk mjölk i de vanliga förpackningarna var att det inte fanns tillräckligt med konsumenter, säger Max Wallenberg, presschef på Arla och fortsätter:
– Det som har hänt nu när vi har fått för mycket ekologisk mjölk är att bönderna har bytt till att bli konventionella bönder. Nu får vi ingen ekologisk mjölk över. Det finns en balans.
Enligt Max Wallenberg fortsätter försäljningen att minska om han jämför vecka 24 i år jämfört med förra året.
– Jämfört med index för ett år sedan ligger vi på 89, förklarar han.

Jämförelsen är med index 100, pågår för 12 månader sedan. Enligt Max Wallenberg beror det på att kunderna letar efter billigare produkter, men också för att de byter till butikernas egna varumärken.
Det visar även data från Statistiska centralbyrån, Statistiska centralbyrån. 2022 sålde livsmedelsbutiken ekologisk mat för 17,3 miljarder kronor. Det är 2,4 procent mindre än 2021 och 7,5 procent mindre än 2020, enligt Statistiska centralbyrån.

Skånska mejerier har sedan dess 2021 minskade försäljningen av ekologiska produkter med cirka 10 procent varje år. Norrmejerier konstaterar också att den generella trenden fortfarande är negativ för ekologiskt.
– Inom både mjölk och i ännu större utsträckning ost minskar försäljningen av ekologiska produkter, kommenterar kommunikationschef Petra Kangas och tillägger att konsumenterna efterfrågar produkter med så lågt klimatavtryck som möjligt:
– Även om efterfrågan på ekologiskt har minskat så finns den kvar.
Max Wallenberg på Arla har dock färsk information om att minskningen av försäljningen av ekologiska produkter har dämpats nyligen.
– Index ligger på 94 för de senaste tolv veckorna. Så det har avtagit även om det inte finns någon tillväxt för ekologiska produkter, säger han.

Arla hoppas att efterfrågan på ekologiska produkter ska öka när konjunkturen vänder.
– Vi gör undersökningar som visar att konsumenter säger att de vill handla ekologiskt och att de gillar många av de mervärden som kommer från ekologiskt. Men då har man kanske inte riktigt haft råd och det blir ett glapp mellan vad man säger och var man faktiskt lägger handen på butikshyllan.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen