100 miljoner kronor samlas in årligen för att återvinna metall efter kremering.
Pengarna går till allmänna arvsfonden, men en grupp inom kyrkan vill att pengarna istället ska gå till begravningsgudstjänster.
– Alla begravningsentreprenörer i Sverige jobbar väldigt noga med att hålla sin verksamhet inom de ekonomiska ramar de har. Men det finns också en del projekt man inte tror att man har råd med, säger Sten Janson (POSK), ledamot i kyrkomötet.

Höftproteser, beslag från kistor och guldtänder. Efter en kremering kan askan innehålla flera kilo metall, som kobolt, titan och guld. I en motion till kyrkomötet begärs nu att intäkterna från dessa ädelmetaller ska gå tillbaka till begravningsverksamheten, med särskilt fokus på utsmyckning av gravfält.

– Alla begravningsentreprenörer i Sverige jobbar väldigt noga med att hålla sin verksamhet inom de ekonomiska ramar de har. Men det finns också en del projekt som man inte tror att man har råd med. Det kan handla om att till exempel försköna en gravplats, göra den mer tillgänglig för olika åldersgrupper, säger Sten Janson (POSK), ledamot i kyrkomötet.

Metall för 100 miljoner

I krematorieugnen är det cirka 900 grader. Tillräckligt för att förvandla kroppar till aska men lämna ädelmetaller intakta. Tidigare grävdes metallen ned, men 2016 ändrades lagen så att den istället skulle återvinnas och genererar cirka 100 miljoner kronor i intäkter varje år. Pengarna går idag till den allmänna arvsfonden som använder dem till projekt riktade till barn, unga, äldre och personer med funktionsnedsättning. Allmänna Arvsfonden administreras av Kammarkollegiet.

– Vår ambition är att ha en balans mellan pengarna som kommer in och det som betalas ut. På sikt innebär det naturligtvis att om det inte kommer in hundra miljoner kronor så kommer utbetalningarna att minska med motsvarande belopp, säger Hans Andersson, enhetschef Kammarkollegiet.

Håll nere begravningsavgiften

Motionärerna säger att den allmänna arvsfonden har sina inkomster från dödsbo och att metallen från kremeringen istället ska stanna inom begravningsverksamheten och komplettera begravningsavgiften.

– Det här är bra för alla. Om begravningsverksamheten får ökade intäkter innebär det att begravningsavgiften inte behöver höjas, vilket skulle drabba alla. Detta är ett sätt att hålla nere utvecklingen av begravningsavgiften. Det tror jag att alla är nöjda och glada över, säger Sten Janson.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa