När en landshövding, låt oss säga Anna Kinberg Batra, blir av med jobbet ser det annorlunda ut. Batra flyttas till den så kallade elefantkyrkogården vid regeringskansliet. Där får hon behålla sin lön, 122 400 kronor i månaden, under hela tiden som hennes förordnande som landshövding gäller, alltså fram till februari 2029.
Detta väcker förstås politikerföraktet.
Ändå finns det argument för den nuvarande ordningen. En myndighetschef är en tjänsteman som i viss mån måste skyddas från politiskt godtycke, han måste våga fatta tuffa beslut för verksamhetens bästa, beslut som ibland kan strida mot regeringens uppfattning.
När en landshövding, låt oss säga Anna Kinberg Batra, blir av med jobbet ser det annorlunda ut.
Det händer att myndighetschefer avskedas på oseriösa grunder. Ett starkt exempel på hur det inte får ske är när Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler 2018 fick sparken av S-regeringen och dåvarande socialminister Annika Strandhäll.
Begler hade gjort sitt jobb och minskat antalet sjuka. Problemet var att ett val var på väg. Regeringen fick kritik för ett hårdare klimat för svaga och sjuka. En syndabock behövdes, Begler var tvungen att gå. En sådan tjänsteman förtjänar att skyddas av lagen.
Anna Kinberg Batra fick lämna sitt jobb som Stockholms landshövding på helt andra premisser. De kritik att JO nyligen riktade mot henne är nästan unik i sin skärpa. Batras agerande “vittnar om nonchalans och bristande respekt för grundläggande bestämmelser som syftar till att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet”, skriver JO i sitt yttrande. Sammantaget “förtjänar hon allvarlig kritik”.
Det finns fler exempel, MSB:s tidigare generaldirektör Dan Eliasson är en av de tydligaste. Under den rasande pandemin och hårda restriktioner gjorde han glatt flera turistresor till Spanien, fick lämna sin tjänst och hamnade på elefantkyrkogården med en bibehållen lön på 162 500 kronor.
Högre chefer anställer bekanta och ignorerar covid-regler som i hög grad begränsar andra människors liv. Uppenbarligen är det extremt kränkande. Det nuvarande systemet bör ses över i grunden.
Nu öppnar även statsministern för en sådan granskning. — Det vore bra om ni diskuterade (reglerna) och jag skulle välkomna en sådan diskussion, säger Ulf Kristersson Sveriges Radio. Stanna inte vid ord.
Kritiken som JO nyligen riktade mot henne är närmast unik i sin skärpa. Batras agerande “vittnar om nonchalans och bristande respekt”.
Det har ofta hävdats att det skulle vara omöjligt att hitta kompetenta sökande till höga tjänster om man kan få sparken över en natt. Men har detta påstående undersökts? Hur ser erfarenheter och forskning ut? Måste uppsagda chefer få full lön så länge de är anställda?
Samma villkor, att du ibland riskerar att tvingas lämna ditt jobb med kort varsel, gäller även hela arbetsmarknaden. Om du som Anna Kinberg Batra tjänade 122 000 kronor i månaden och bodde i barockpalatset Tessinska vid Slottet hade du kanske till och med lyckats lägga undan en liten buffert även om du hade bråttom att straffa dig själv?
Det finns ytterligare ett sätt. Göran Sundström, professor i statsvetenskap, säger till DN att Kinberg Batra borde prövas av Statens ansvarsnämnd. Styrelsen avgör frågor om bland annat disciplinansvar, avstängning och uppsägning för statligt anställda på högre befattningar.
En fällande dom bör det finnas tillräckliga skäl för en avskedad tjänsteman att förlora sin lön. Det skulle både minska politikerföraktet och vara en fröjd för statskassan.
Läs också:
Amanda Sokolnicki: Kajsa Ekis Ekman tycker att hon är modig som sörjer döda terrorister
Lisa Magnusson: Varför behandlas Jimmie Åkessons bröllop som en kunglig tillställning?
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.