Automatiskt ja till organdonation föreslås i Tyskland

e1e876f4 e036 422e b505 fb5230d2614e


Omkring 8 400 människor i Tyskland väntar just nu på att få ett organ som kan rädda deras liv. Men antalet givare är betydligt färre än så. Förra året donerades ett eller flera organ från 965 avlidna personer i landet.

För att minska klyftan har en grupp medlemmar av förbundsdagen från olika partier föreslagit en förändring av systemet. Politikerna vill att alla vuxna ska antas vilja donera sina organ, så länge de inte har registrerat sig annars. I dagsläget är det tvärtom – organ får bara doneras om den avlidne samtyckt till detta under sin livstid. Om det är oklart vad personen ville kan de anhöriga bestämma.

Bristen på donerade organ i Tyskland har fått en grupp politiker att föreslå en lagändring.

Foto: TT

Petra Sitte, som representerar vänsterpartiet Die Linke, är bland de politiker som tror att den föreslagna lagändringen kan rädda liv.
– Varje dag dör tre personer som förgäves väntat på ett organ. I jämförelse med våra europeiska grannländer och USA har vi en extremt låg andel organdonatorer, trots att regelbundna undersökningar visar att 80 procent av befolkningen är positiva till att donera organ, säger hon till DN.

Petra Sitte (vänsterpartiet Die Linke) är en av medlemmarna i förbundsdagen som står bakom det nya lagförslaget.

Foto: Frederic Kern/TT

Petra Sitte och hennes kollegors förslag är redan verklighet i flera andra länder, bland annat i Spanien och Österrike. Även i Sverige utgår man från att patienten vill donera sina organ, om det inte finns något som talar för motsatsen.
Men i Tyskland Lagförslaget har mött kritik.
– Tystnad kan naturligtvis inte tolkas som samtycke i en så djupt personlig fråga, säger Kirsten Kappert-Gonther, som representerar miljöpartiet De gröna i förbundsdagen, till Tagesschau.

Den tyska riksdagsledamoten Kirsten Kappert-Gonther hör till dem som är kritiska till det nya lagförslaget.

Foto: Christoph Hardt/TT

Kritik kommer även från patientsäkerhetsorganisationen “Deutsche Stiftung Patientenschutz”, som varnar för att systemet kan komma i konflikt med den tyska grundlagen. Organisationens ordförande säger att varje medicinsk ingripande utan samtycke är en kränkning av människokroppen.
Men Petra Sitte tror inte att de nya reglerna skulle strida mot grundlagen.
– Människors självbestämmande skulle bara begränsas om staten skulle tvinga alla att hjälpa andra med sina organ efter deras död. Vårt förslag innebär dock att människor när som helst, på ett enkelt sätt, kan deklarera att de inte vill vara organdonatorer, säger hon.
Det är oklart hur många av förbundsdagens 736 ledamöter som är positiva till lagförslaget. 2020 lade bland andra nuvarande hälsominister Karl Lauterbach fram en liknande idé, som röstades ner. Nu hoppas politikerna bakom det nya förslaget att opinionen ska ha förändrats.

Men för folket i donationskön är det inte säkert att det räcker med en förändring av systemet. Jämförelser mellan olika länder visar att antalet donationer påverkas av en rad olika faktorer. Spanien, som ofta lyfts fram som en förebild i sammanhanget, kombinerade sin lagändring med flera andra åtgärder. Landet har bland annat grundat särskilda expertgrupper på större sjukhus och skapat en nationell organisation som samordnar donationerna.
Läs mer:
41 dog i väntan på organ: anhöriga ska inte få sluta
Inga fler organdonationer trots alla skjutningar

Fakta.Organdonationer i Sverige och Tyskland

■ I Sverige kan du anmäla dig till donationsregistret via Socialstyrelsens hemsida eller genom att logga in på 1177. Du kan både säga ja och nej till att donera organ.

■ Nästan 1,8 miljoner människor har registrerat sig. Av dessa är 80 procent positiva till organdonation.

■ I Tyskland kan du bland annat ge ditt samtycke genom att fylla i ett donationskort som du har med dig i plånboken. Enligt en opinionsundersökning från 2023 har nästan hälften av befolkningen en sådan. I våras införde landet ett digitalt donationsregister.

■ I Tyskland donerade 965 personer organ förra året. Det är ungefär 11 personer per miljon invånare. I Sverige var antalet givare 258, vilket motsvarar knappt 25 personer per miljon invånare.

Källor: 1177, Socialstyrelsen, Opinionsinstitutet Forsa, Tagesschau


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen