På Tössebageriet i centrala Stockholm pågår bullbakningen för fullt inför kanelbullens dag på fredag. Ägaren Mattias Ljungberg står och snurrar bullar som snart är på väg till ett bulltest, där vinnaren av Stockholms bästa kanelbulle koras. – Idag vässar vi klorna lite extra, vi gör bullarna lika goda som vanligt, men vi gör det här lilla extra och väljer ut de tio bästa bullarna, säger Mattias Ljungberg, som driver Tössebageriet. Men för att baka bullar behöver man bagare, och det är brist på dem i branschen, säger branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. De har gjort en undersökning bland sina medlemmar där hela 80 procent av de som svarat uppger att de tycker att det är väldigt svårt att hitta kompetent personal. Svårt att omskola Enligt Martin Lundell, vd för Sveriges bagare och konditorer, beror bristen på bagare bland annat på att det blivit fler bagerier samtidigt som det är svårt att omskola sig till bagare en gång. du har slutat gymnasiet. – Bageriutbildningen är på gymnasienivå och det blir ett problem för alla som gått ut gymnasiet och vill bli bagare. Det finns vissa möjligheter men det är svårt att bli bagare idag, Martin Lundell. Och nu vill branschorganisationen ha förändring. – Vi vill se fler utbildningsplatser och möjlighet att byta yrke som vuxen, säger Martin Lundell. “Vill ha bagare med kunskap” Svårigheten att få tag på utbildade bagare är något som Mattias Ljungberg känner igen. När han ska hitta ny personal krävs god framförhållning. Det tar ofta en till två månader att hitta kompetenta bagare. När Mattias lägger ut annonser om en ledig tjänst får han ofta hundratals ansökningar från personer som gillar att baka, men som saknar utbildning. – Det är kul med folk som är entusiastiska och gillar att baka, men vi vill att kunskapen om råvaror, recept och tekniker ska finnas hos bagaren som tar sitt jobb här. Ska man hålla på i längden måste man också kunna hålla ett visst tempo, säger Mattias Ljungberg.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa