Bakslag för techjätten Meta i Brasilien

0ed0217b f477 4848 a945 224ea8895e9f0ed0217b f477 4848 a945 224ea8895e9f

– Det är första gången vi vidtar en effektiv åtgärd av förebyggande karaktär för att undvika kränkning av rättigheter som kan leda till skador som är svåra att reparera, säger Miriam Wimmer, chef för den brasilianska datainspektionen ANPD, till webbplats G1.

Hon motsätter sig Meta samlar in information om barn och ungas etniska ursprung, politiska tillhörighet, hälsodata, religiös information och sexuella läggning.
– Den här informationen får inte samlas in, säger Miriam Wimmer.
Den brasilianska datainspektionen anser att Meta inte lämnat tillräcklig information för att användarna av Instagram och Facebook ska vara medvetna om de möjliga konsekvenserna av behandlingen av deras personuppgifter. Myndigheten kritiserar också teknikjätten för att göra det svårt för användare att veta hur deras inlägg kommer att användas för att utveckla generativa AI-modeller.
För varje dag som Meta inte följer beslut döms bolaget till böter på cirka 100 000 kr.
– Utbildning av AI är inget unikt för våra tjänster. Vi är också mer transparenta än många andra aktörer i den här branschen som använder offentligt innehåll för att träna sina modeller och produkter, säger en anställd på Meta, som föredrar att vara anonym, till sajten Adrenaline.
Den anställde anser att Brasiliens beslut hindrar utvecklingen.
– Det här är ett steg tillbaka för innovation och konkurrenskraft i utvecklingen av AI. Det försenar ytterligare fördelarna med AI för människor i Brasilien, sa den anställde.

Bruna Martins, från the global organisationen Digital Action, avfärdar denna kritik.
– Argumentet att beslutet ska hindra utvecklingen är det äldsta tricket i teknikpolitiska kortleken, säger hon till Adrenalin.
Beslutet i Brasilien kommer bara veckor efter att EU och Storbritannien också vidtog åtgärder mot teknikjätten och förbjöd den att samla in data om europeiska inlägg för att träna sina AI-modeller.

Fakta.Brasilien har 135 miljoner Instagram-konton

Brasilien är det största landet på södra halvklotet och har 135 miljoner användare av Instagram och 113 miljoner användare av Facebook.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen