Bakterier i dricksvatten i kommunen - idag nyheter
   

Bakterier i dricksvatten i kommunen


Hemma hos Michael Andersson ligger det tomma husdjursflaskor på golvet. Han har inte velat använda kranvatten alls den senaste tiden.

– Man vet inte riktigt hur illa det är med vattnet. Osäkerheten gör att jag helt klart föredrar köpt vatten i någon form, säger Michael Andersson.

Kommunens rekommendation är att Lidingöborna ska koka vattnet innan de dricker det.

Orsaken bakom problemet

Vattnet innehåller för höga halter av koliforma bakterier. Att många lidingöbor har rest bort är den troliga orsaken, enligt Lidingö stad. Vattnet blir stillastående när färre är hemma på ön och i kombination med höga temperaturer bildas bakterierna, lyder förklaringen.

– Jag tror att folk brukar vara borta på sommaren. Så det är inte riktigt någon nyhet. Det borde vara uppenbart. Och så länge jag har bott på Lidingö har jag inte upplevt de här problemen tidigare, säger Michael.

Kommunen menar att vattenkvaliteten inte nödvändigtvis är sämre i sommar, men att nya riktlinjer från Livsmedelsverket gör att bakteriehalterna anses för höga. Rekommendationen att koka vattnet är en försiktighetsåtgärd, enligt Lidingö stad.

Kan ta flera veckor till

Trots att kommunen säger sig känna till orsaken till problemet har det gått nästan två veckor sedan rekommendationen utfärdades.

– Det är inte klokt att det ska ta så lång tid att arrangera något sådant här. Man måste åtgärda det här problemet så snabbt som möjligt, så att vi kan dricka vårt kranvatten, säger Lidingöbon Maria Sundelin.

Kommunens besked är att den inte har någon prognos. Men att det kan ta ganska lång tid innan vattnet är rent.

– Det kan handla om veckor, säger Adriana Buzea, chef för teknisk förvaltning i Lidingö stad, på tisdagen.

– Vi fortsätter att spola brandposter och andra ställen ute på ön. Vi fortsätter också med åtgärder för att sänka temperaturen i ledningarna, säger förvaltningschefen.

Varför tar det så lång tid?

– Det är en långsiktig process. Du måste spola på ett visst sätt. Vi tittar på vattenflödena och tar prover kontinuerligt. Det är svårt att ge någon prognos för hela ön. Men jag kan försäkra er att vi jobbar dygnet runt med detta.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa