Barcelona höjer insatsen till max | Therese Strömberg

original


640@60
Xavi stannar i Barcelona som tränare.

Foto: AGENCIA LOF/SPP/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK REDAKTION/IBL

“Vi är i en situation där vi inte kan gå därifrån”.

En anonym Barcelona-representant pratar med The Athletic om den otrygga position klubben befinner sig i. Xavi har meddelat att han kommer att lämna sitt jobb, och upprepar gång på gång att han inte har för avsikt att byta.

Fram till idag har de haft tre månader på sig att tänka, spana, planera. Och det bästa alternativet de kunde komma på var att övertala tränaren som vill lämna, att stanna?

Det sägs att pengar och makt gör människor galna. Det verkar inte spela någon roll vad det gör med den som förlorar makt och pengar.

Har slängt Xavi under bussen

Barcelona kommer efter en tuff vecka med utträde ur Champions League mot PSG och förlust i El Clásico mot Real Madrid. De har inga titlar kvar att slåss om den här säsongen, Xavi har tappat det både en och två gånger på sidlinjen.

Men innan dess såg det faktiskt bra ut. Efter beskedet att han skulle lämna sitt jobb i slutet av säsongen gick laget 13 raka matcher utan förlust. Spelarna vittnade om högre träningsintensitet och förändrad mentalitet. Spelmässigt var det inte alltid perfekt, men det var som att tränaren och spelarna var beredda att göra allt för ett bra avslut. Även om det innebar ett mer pragmatiskt spel än vad klubben normalt vill stå för.

Samtidigt har klubbens ledning, som tidigare värvat spelare Xavi inte ville ha och kastade honom under bussen med uttalanden om att säsonger utan titlar var oacceptabla, kommit fram till att de inte har råd att släppa honom. Och lovade honom allt han hittills inte fått i form av inflytande över värvningar och fullt stöd från ledningen.

Inte säker på att det är en dålig idé

Barcelonas ekonomiska problem är väl dokumenterade vid det här laget. De har stora skulder, spenderar över sina tillgångar och deras lönetak har halverats i år jämfört med förra året. Det betyder inte bara att spelare som Vitor Roque, nyförvärvet från januari, blir svåra att registrera i truppen under sommaren. Det gör det också svårt att attrahera (och kontraktera) en ny tränare. Därför såg Rafa Márquez, tränare för reservlaget för tillfället och därmed redan inkluderad i lönestrukturen, länge ut att bli den hetaste kandidaten att ta över.

Det är inte säkert att det är en dålig idé av Xavi att stanna. Med honom skyddar de många av de värderingar som denna klubb i grunden vilar på. För om det är något han är bra på så är det att förvalta potentialen från ungdomsleden och göra killar som Lamine Yamal (16 år), Pau Cubarsí (17 år) och Fermín López (20 år) till startspelare. En egenskap som inte ska underskattas i varken Barcelona som klubb, eller Barcelona under Joan Laporta.

Men frågan är om det bästa sättet att lösa sin framtid alltid är att fortsätta hålla fast vid historien.

Höjer insatserna till max när du väljer att behålla honom

Det var länge sedan Barcelona sågs som en stormakt inom europeisk fotboll, det var länge sedan skulder blev ett problem. Barcelona har en enorm tillgång i sin ungdomsakademi, men väljer att bara försöka dra nytta av det sportsligt när de ekonomiskt behövde det som mest. Och det är en balansgång. Det finns något beundransvärt i att hålla fast vid traditioner och sin identitet i en fotbollsvärld där få tycks hålla den sortens värderingar särskilt höga nuförtiden.

På samma gång:

Xavi, en av klubbens största legender genom tiderna, kallade sitt jobb “omöjligt” för bara några månader sedan. Pratade om vikten av att veta när det är dags att säga hejdå, luftade oro över sin egen psykiska hälsa. Nu övertalas han att stanna, till stor del på grund av ekonomin, delvis för att presidenten troligen tycker att det inte är bra för honom att låta en legend lämna som han var på väg att göra.

“Vi är i en situation där vi inte kan gå därifrån”. Den risken hade varit överhängande oavsett vem som valdes att leda Barcelona nästa säsong.

Men när en tränare har varit så missnöjd som Xavi var, så säker på sitt beslut att lämna, då höjer man insatsen till max när man väljer att behålla honom ändå.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen