Bärföretagare döms till fängelse för grov människoexploatering

ec04fdf1 9c57 4b60 a541 3167a028c3cdec04fdf1 9c57 4b60 a541 3167a028c3cd

Lycksele tingsrätt dömde i torsdags två transportföretagare för grovt människoexploatering. Stafetten resulterade i fängelse i två år och sex månader och matförbud i sju år. Målsägandena, nio bärplockare från Thailand, fick vardera skadestånd på 80 000 kronor för intrång och ersättning för utebliven lön.

Enligt tingsrätten bärföretagarna vilseledde de thailändska bärplockarna. Företagen ska ha sagt att bärplockarna skulle få minimilön enligt det svenska kollektivavtalet, jobba åtta timmar om dagen och ha två dagars ledigt per vecka. Men istället fick bärplockarna betalt per kilo bär de plockade och ingen fast lön.
DN har under det senaste året kunnat påvisa ett systematiskt utnyttjande av utländsk arbetskraft i stora delar av bärbranschen. Bärplockare har bland annat vittnat om hur de inte fått utbetald garantilön, undermåliga boenden och krav på att plocka en viss mängd bär varje dag, även om man är svårt sjuk.
Problem som lett till uppmärksamhet och protester i både Sverige, Finland och Thailand.
Myndigheterna har skärpt kraven och i år väntas ett historiskt lågt antal thailändska bärplockare få tillstånd att arbeta i Sverige.
Samtidigt har aktörer inom bärbranschen varnat för att dessa begränsningar kan få allvarliga konsekvenser, både för konsumenterna och även för de som plockar bären.
– Prisbilden kommer att öka rejält och jag är rädd att vissa kommer att ha det ännu sämre än tidigare. Det kommer att få motsatt effekt än vad man trodde, sa Andreas Fall, vd för livsmedelsproducenten Danica Foods till DN.
Både han och försäljningschef Fredrik Reinholdsson på Olle Svensson Partiaffär AB, ett av de största företagen i svensk bärnäring, säger till DN att de befarar att risken för att stoppa arbetskraften från Thailand kan leda till att bärföretagen köper bär från så kallade friplockare . Det är EU-medborgare som inte är föremål för samma granskningsprocess som till exempel de thailändska arbetarna, utan rör sig fritt över gränserna, vilket kan öka sårbarheten.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen