Beirutbo: ”Hizbollah drar in oss i krig mot vår vilja”

cb59e45d c309 40d0 9c22 8e11147ad5ef


Fientligheterna mellan Israel och den libanesiska shiamilisen Hizbollah har intensifierats avsevärt sedan Gazakrigets utbrott i oktober. Iran-stödda Hizbollah delar Hamas fientliga inställning till Israel.
Sedan starten av Gaza-kriget har minst 543 människor i Libanon dödats i israeliska attacker, medan attacker från södra Libanon har dödat minst 21 människor i Israel, enligt respektive sida.

På tisdagen dödades en man och en kvinna på de israeliskt annekterade Golanhöjderna när en bil de färdades i träffades av en raket avfyrad av Hizbollah.
Samma dag mördade Israel en ledare inom Hizbollah som tidigare sades ha varit livvakt åt Hassan Nasrallah, Hizbollahs högsta ledare.

Begravningen av en Hizbollah-ledare som tidigare ska ha varit livvakt åt den shiamuslimska Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah.

Upptrappningen skrämmer den 53-årige Jihad Chamoun. Han är pappa till två vuxna barn som studerar vid universitetet och bor i Achrafieh, som ligger i den kristna delen av Beirut.
Han och hans familj är emot kriget och vill inte dras in i ett krig som inte handlar om Libanon.
– Men Hizbollah vill dra in oss i ett krig mot vår vilja. De kontrollerar staten med sina vapen, sina ligister och sin terrorism, säger Chamoun till DN.
– I dag har vi inget annat val än att påverka omvärlden genom politik och diplomati. Vi måste göra det omöjliga för att undvika kriget.

6975c861 2d25 4e0d ade2 5c373530bd44

Krgi-hotet diskuteras “överallt i Libanon”, säger Jihad Chamoun: på arbetsplatser, på konstsammankomster, i sociala medier.
– Hizbollah ska inte blanda sig i den israelisk-palestinska konflikten. Om de är, som de hävdar, en motståndsrörelse borde de skydda gränserna, inte attackera grannländer.
Men Hizbollah har också sympatisörer i Libanon.
– Vår väg är tydlig. Det börjar med offer och slutar med martyrskap. Tack vare Gud är vi orubbliga. Segern kommer, om Gud vill, säger Ali Murtada, som bor i södra Libanon.

Han och hans familj befinner sig i staden Nabatieh, 50 kilometer norr om hembyn Aita al-Shaab, nära den israeliska gränsen. De är bland de cirka 100 000 libaneser som har tvingats fly från gränsområdet mot Israel.

En fåruppfödare i södra Libanon tar hand om djur som dog i samband med en missilattack från Israel den 8 juli.

Är du inte rädd att Libanon ska bli som Gaza?
– Låt det hända. När man har värdighet bryr man sig inte om hus.
Hans vän Muhammed Barakat, som sitter bredvid honom på ett kafé när DN når dem på telefon, håller med:
– Ingen är rädd. Om Israel vill starta ett krig, låt dem göra det. Vi har en motståndsrörelse som kan svara hela världen.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah tilltalar sina anhängare vid en demonstration i Beirut i juni i år.

Men den kristna Beirutboen Jihad Chamoun säger att de flesta shiiter – och sunniter – i Libanon inte har någon önskan att krossa Israel.
– De är fattiga och har fått nog av krig, precis som vi.

De som säger att Hizbollah kommer att förstöra Israel gör det av lojalitet och för att de får betalt av Hizbollah, tror han.
– Jag och många med mig har nått en punkt där vi äcklas av Hizbollah. De har tagit oss två, tre hundra år tillbaka i tiden.

Fakta.Hizbollah, partiet som beskrivs som en stat i en stat

● Hizbollah är ett väpnat shiitiskt islamiskt politiskt parti, som grundades efter den israeliska invasionen av Libanon 1982. Ordet Hizb betyder parti på arabiska.

● Organisationen tillhör den motståndsaxel som leds av Iran mot USA, Israel och deras allierade i Mellanöstern. Den får direkt ekonomiskt, militärt och logistiskt stöd från Iran.

● Den har klassats som en terroristorganisation av Arabförbundet, Gulf Cooperation Council och flera länder som USA. EU, och Sverige, har förbjudit Hizbollahs militära gren som terrororganisation.

● Hizbollahs militära gren anses vara mäktigare än den libanesiska armén. Hizbollah beskrivs som en stat i en stat.

● Hassan Nasrallah har lett Hizbollah sedan 1992, då Israel mördade sin föregångare Abbas al-Musawi.

Fakta.Libanons konflikt med Israel

● Fientligheterna började 1948 när Israel förklarade sin självständighet, vilket ledde till det första arabisk-israeliska kriget som involverade Libanon.

● 1982: Israel invaderade Libanon för att bekämpa Palestinas befrielseorganisation, vilket ledde till cirka två decennier av ockupation.

● 2000: Israel drog sig tillbaka från södra Libanon.

● 2006: Ett fullskaligt krig bröt ut mellan Israel och Hizbollah, vilket resulterade i stora förluster och förödelse på båda sidor.

● Sedan dess har periodiskt våld och gränskonflikter fortsatt mellan Israel och Hizbollah, särskilt efter Gazakriget 2023.

● Libanons yta: 10 452 kvadratkilometer.

● Befolkning: 6,8 miljoner, inklusive syriska och palestinska flyktingar.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen