Biden om debatten: ”Mådde förfärligt”

USA s president Joe Biden talade?w=1200&resize=1200,0&ssl=1


USA:s president Joe Biden säger att han var sjuk under debatten mot Donald Trump förra veckan.
– Jag mådde hemskt, säger Biden i en första tv-intervju efter den hårt kritiserade insatsen.
Fyra partimedlemmar i kongressen har offentligt krävt att Biden kliver åt sidan inför höstens val.

Jag var utmattad. “Jag lyssnade inte på mina instinkter som förberedelse”, sa Biden om sitt framträdande i debatten och tillade att han hade en “dålig natt”.

De tog ett test för att se om jag hade någon infektion, du vet, ett virus. Det hade jag inte. Jag har precis varit riktigt förkyld, fortsätter han i tv-intervjun med ABC.

Biden, 81, understryker själv att han fortfarande är i bra form och att han är den mest kvalificerade kandidaten att ta sig an Donald Trump. Men han tänker inte underkasta sig en oberoende hälsoundersökning som ska avgöra om han är tillräckligt frisk för ytterligare fyra år i Vita huset.

Jag har ett kognitivt test varje dag, svarade Biden och syftade på de utmaningar han står inför som president.

Krav från partikamrater

Men trycket på Biden har ökat efter den katastrofala debattinsatsen.

Fyra demokrater i representanthuset – Mike Quigley från Illinois, Seth Moulton från Massachusetts, Lloyd Doggett från Texas och Raúl Grijalva från Arizona – har offentligt uppmanat Biden att kliva åt sidan för en alternativ, ännu oklar, presidentkandidat.

Ledande demokrater i representanthuset träffas på distans på söndag för att diskutera situationen, sa en källa med tillgång till AP.

Även demokrater i senaten tvivlar på Bidens förmåga att slå Trump, enligt amerikanska medier.

Virginia-demokraten Mark Warner har försökt samla en grupp senatorer för att be Biden att lägga ner kandidaturen, berättade två källor. Washington Post. Warner ska ha uttryckt oro över att Biden inte har förmågan att driva en kampanj som kan slå Trump, enligt källorna.

Biden: Ej aktuellt

Massachusetts guvernör Maura Healey sa i ett noggrant formulerat uttalande på fredagen att Biden nu har ett beslut att fatta om “den bästa vägen framåt”.

“Under de kommande dagarna uppmanar jag honom att lyssna på det amerikanska folket och noggrant utvärdera om han fortfarande är vårt bästa hopp att besegra Donald Trump,” sa Healey.

Efter att den tv-sända intervjun med ABC spelats in sa Biden till reportrar att han “absolut utesluter” att han skulle kliva åt sidan och låta någon annan ställa upp mot Trump i valet i november.

Jag är nominerad för detta parti eftersom miljontals demokrater som du just röstade på mig i primärval över hela Amerika. De röstade på att jag skulle bli din nominerade, sa Biden under ett kampanjmöte i Wisconsin, enligt CNN.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen