Enligt regeringens budgetproposition framstår det som att “de styrmedel som hittills beslutats eller aviserats inte är tillräckliga för att nå det nationella klimatmålet”.
Trots kritiken mot klimatpolitiken anser klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att regeringen gör ett bra jobb.
– Det finns en bild av att allt går åt helvete, att världen blir varmare och inga framsteg görs, och det är inte sant, säger Pourmokhtari i Nyhetsmorgon.
Den senaste tiden har strålkastarljuset riktats mot regeringens klimatpolitik. I oktober släppte Statistisk sentralbyrå en rapport som visar att utsläppen ökat under året. Enligt Romina Pourmokhtari var ökningen väntad.
– Vår bedömning är att utsläppen kommer att minska igen 2025. Jag tror att det är ganska många bland svenska folket som tror att utsläppen har börjat öka sedan jag tillträdde, 2022 och 2023. Men det gjorde de inte – trots att vi sänkte drivmedelsskatterna, säger Romina Pourmokhtari i Nyhetsmorgon.
Uppfyller inte nationella mål
Enligt Naturvårdsverket måste utsläppen minska med sju procent för att Sverige ska nå sina nationella mål. Det kommer inte att ske i år – i regeringens budgetförslag står det bland annat att “de styrmedel som hittills beslutats eller aviserats inte räcker för att nå det nationella klimatmålet”.
– Precis som den förra regeringen uppnådde ett av målen och missade de andra, uppnår den här regeringen ett av målen och missar de andra.
Det mål som regeringen når som Romina Pourmokhtari hänvisar till är det så kallade ESR-antagandet, vilket är ett EU:s klimatmål som främst omfattar vägtransporter.
– Regeringen och Naturvårdsverket, som är den myndighet som mäter Sveriges territoriella utsläpp, gör bedömningen att vi lever upp till ESR med god marginal.
“En bild på att allt går åt helvete”
Att många av klimatmålen ännu inte uppnåtts har gjort att regeringen fått utstå mycket kritik för sin klimatpolitik – något som Pourmokhtari reagerar på.
– Det finns en bild av att allt går åt helvete, att världen blir varmare och att inga framsteg görs, och det stämmer inte. Sverige har minskat sina utsläpp kraftigt sedan 90-talet och vi är det land, tillsammans med Portugal, som har de lägsta utsläppen i EU. Det är viktigt att ha med sig.
På frågan om vad hon är mest rädd för att förlora på grund av den globala uppvärmningen svarar Romina Pourmokhtari att hon är orolig för vilken verklighet vi kommer att leva i i framtiden.
– Många av våra företag och vår ekonomi är beroende av att vi har en rimlig temperatur. Om fler förstått det tror jag att inte minst näringslivet i fler delar av världen hade engagerat sig på samma sätt som man nu gör i Sverige.