Boden kommun vill väcka liv i ödehusen

06 odeshus sajt


Det har de tidigare identifierat ett hundratal övergivna byggnader.
Nu tar Bodens kommun tag i de övergivna husen.
– Husen är redan här, varför inte använda dem? När vi dessutom har bostadsbrist, säger Gustav Hamlund, samhällsplaneringsstrateg Bodens kommun.

Hur kan övergivna hus spela en roll i samhällsomvandlingen? Efter att tidigare ha identifierat ett hundratal övergivna byggnader tar nu Bodens kommun hjälp av arkitekter, samhällspedagoger och byggpedagoger med hopp om nytt liv och nya funktioner för tomma hus i glesbygd.

– Husen är redan här, varför inte använda dem? När vi dessutom har bostadsbrist, säger Gustav Hamlund, samhällsplaneringsstrateg Bodens kommun.

I Norrbotten och Västerbotten pågår just nu en stor samhällsomvandling med stora industrisatsningar. Behovet av ny arbetskraft för regionen är stort, men utbudet av bostäder är dåligt. I Gunnarsbyn, 6 mil från centralorten Boden, finns ett antal hus som ligger öde. Hus som kommunen nu vill återuppliva, men på nya sätt och nya boendeformer.

– Det handlar om att bredda utbudet av boendealternativ här ute. Från villor, till hyresrätter, kanske kollektivhus, säger Gustav Hamlund, samhällsplaneringsstrateg Bodens kommun.

En del av regeringens satsning

Projektet är en del av den statliga satsningen Visioner i Norr 2.0. Till sin hjälp har Boden ett team med allt från arkitekter till affärsutvecklare, för att med nya ögon se olika möjligheter i byggnader som står tomma.

– Vi tittar på hur fler kan bo i byar och på landsbygden på nya sätt. Andra sätt att finansiera renoveringar och andra idéer som kan skapa bostäder för människor som kanske inte kan köpa ett helt hus själva, säger Anna Sundman, arkitekt och innovationsledare.

Vi är mycket intresserade av olika kooperativa ägandeformer, och kooperativa rörelser för att driva och förvalta fastigheter, fortsätter hon.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen