Bolsonaro åtalas för förskingring av dyrbara klockor

655b09dc 9cfc 4708 9cdf 9a4faf0c2eda655b09dc 9cfc 4708 9cdf 9a4faf0c2eda

Enligt den federala polisen åtalet finns det misstankar om att Bolsonaro använt sin roll som president för att sälja värdefulla gåvor, i form av smycken och klockor, som han fick som president. Han åtalas för att inte ha förklarat gåvorna som statlig egendom utan att ha behandlat gåvorna som sina privata ägodelar. När han reste till USA inför kuppförsöket i Brasília den 8 januari förra året smugglade han med sig gåvorna i sitt bagage på presidentplanet.
I USA försökte Bolsonaro sälja klockorna och smyckena på en auktion, innan han upptäcktes av myndigheterna.
“Bolsonaro kan gå i fängelse vilken dag som helst”, skriver den brasilianska kongressledamoten André Janones på Plattform X.

Även andra politiker som tillhör den sittande brasilianska regeringskoalitionen tog emot åtalet med glädje.
“Tick, tack”, skriver Labourpartiets senator Humberto Costa på Plattform X och menar att klockan tickar för den brasilianske högernationalisten. Lindbergh Farias, som också är en del av president Lula da Silvas regering, har delat en video på sociala medier där han säger att han ser fram emot att “köpa popcorn och sätta sig framför tv:n för att se den kommande rättegången.”
Jair Bolsonaro har ännu inte kommenterat åtalet, men hans anhängare kallar redan den federala polisens åtal för “politisk förföljelse”. Bolsonaros tre söner, som alla innehar politiska positioner, försvarar sin far och menar att åtalet är en hämnd från vänsterpolitiker. Till sitt försvar har Bolsonaro utsett sin tidigare justitieminister Sergio Moro, som 2018 dömde Lula da Silva till tolv års fängelse för korruption och penningtvätt.
En av de dyraste presenterna som Jair Bolsonaro försökte sälja i USA är en klocka av märket Chopard som han fick av den saudiarabiska regimen under ett statsbesök. Den är värderad till en och en halv miljon kronor, men såldes aldrig. De enda gåvorna som Bolsonaro lyckades sälja i USA var två Rolex- och Patek Philippe-klockor som han fick totalt 700 000 kronor för.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen