Bordtennislegendaren Mikael Appelgren laddar för guld i veteran-VM

937a0b26 5d81 4bb8 b717 7e87f54a34eb


Mikael Appelgren har hunnit bli 62 år men han har flyttat ner en åldersklass för att spela tillsammans med tysken Carsten Jung. Kanske kan det bli ännu ett VM-guld – 39 år efter att han vann dubbelfinalen i världscupen tillsammans med Ulf “Tickan” Carlsson.
I singel blir det dock inget spel.
– Nej, jag är inte riktigt tränad för det. Det är mer än 800 spelare i min klass och det skulle bli elva matcher om man går till final, säger han.
Hur är formen?
– Inte som förr såklart, men skulle jag träna skulle jag nog stanna i superettan. Där kunde jag blockera några av ungdomarna. Men i högsta ligan går det för fort nu för tiden, säger “Äpplet” som är tränare i Spårvägens BTK.
Även legendaren och barndomsvännen Jan-Ove Waldner dyker upp några gånger i månaden för ett pass i SL-hallen.
Varför är inte JO involverad i Rom?
– Jag vet inte. Men han skulle hålla i superettan också, säger Mikael Appelgren.
Bland de 212 svenska spelarna i veteran-VM syns JO:s storebror Kjell-Åke Waldner och OS-spelaren Anton Källbergs pappa Per-Anders. Anton Källbergs farbror Mats är regerande europamästare i 55-årsklassen.

Mer än 6 000 spelare från 109 länder kommer att bosätta sig på 350 bord. De allra äldsta återfinns i 90-årsklassen.
– Det kommer att bli ett jätteevenemang och det visar hur stor pingisen är globalt sett. Det är en av de fyra världsidrotterna med flest spelare, tillsammans med fotboll, volleyboll och basket, hävdar Mikael Appelgren.
– Och titta på världsrankingen, det är bra spridning bland kontinenterna. Det är inte bara asiater och européer. En sydamerikan är sexa (Hugo Calderano, Brasilien) och en afrikan är sextonde (Quadri Aruna, Nigeria).
Mikael Appelgren vann 50-årsklassen när veteran-VM avgjordes i Globen i Stockholm 2012.
– Jag minns att DN inför tävlingen hade en fantastisk bild som togs uppifrån på alla bord. På en av dem tränade jag och min fru, helt ensamma, säger han.
Det osannolika då var att han redan i gruppspelets första match sprang in i toppkinesen Lu Qiwei som han mött 30 år tidigare, och förlorade. Nio matcher senare möttes de igen i finalen.
– Då vann jag, säger “Äpplet”.

Ulf

Foto: Tommy Svensson/TT

Blir det guld igen?
– Tja. Min sambo håller ungefär svensk division 2 klass och det är tveksamt om det räcker.
Mikael Appelgren var med om att riva Kinesiska muren vid VM-lagguldet i Dortmund 1989. Han har totalt tre VM-guld i lag, tre EM-guld i singel, och ett VM-guld i dubbel som hans största prestationer.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen