Bostadsbedrägerier för cannabisodling allt vanligare

e1cc9813 c640 4e00 9617 29e8c26d7128


Charles Reeves och hans familj skulle flytta till USA för att arbeta under en längre tid och annonserade därför ut sin bostad för uthyrning online. En bostadsmäklare satte dem snart i kontakt med en annan barnfamilj och så långt har det gått bra.

Men när hyran fortsatte om det inte gjordes, växte misstankarna om att något var fel och det skulle visa sig att mellanhanden var en bluffsajt. Charles Reeves fick ett domstolsbeslut att komma in i sitt hem. Han knackade på och möttes av flera män, varav en försäkrade att allt var i sin ordning – en halvtimme senare hade de försvunnit och det han möttes av var en chock.
– Jag trodde inte mina ögon. Cannabisbrottslingar hade dumpat 10 ton jord i sovrummet. Hela stället hade förvandlats till en drogfabrik. Det var hål i taket, vajrar överallt och stanken var överväldigande, säger han BBC.
Brottslingarna hade fått göra en hel del skador på bostaden för att kunna sätta upp bänkliknande konstruktioner med speciell växtbelysning och annat. De hade lagt om kablar för att gå förbi elmätaren och därmed inte uppmärksamma plötsligt ökade elkostnader. I hålen i taket hade de installerat ett komplext ventilationssystem och lampornas höga temperaturer hade orsakat brännmärken och smält armaturer.
Familjen Reeves tog kontakt polisen som beslagtagit över 400 cannabisplantor från bostaden och uppskattar värdet till flera miljoner kronor i gatuvärde. Polisen kallade Reeves-fallet för ett av de värsta de sett i sammanhanget, men enligt Londonpolisen har de upptäckt över tusen fall mellan 2018 och 2023.

Londonpolisen slog till mot en lägenhet som konverterats till cannabisodling.

Foto: Glenn Copus/ANL/REX

– Vi ser en tydlig ökning av den här typen av brott, där kriminella utnyttjar hyresmarknaden för att starta illegala gårdar, säger Allen Morgan till BBC som tidigare polis och numera ledande expertkonsult för den brittiska rättsapparaten i fall som t.ex. Reeves eller liknande handlar om vräkning.
– De kriminella utnyttjar rättssystemet och vräkningsprocessen. De vet att det kan ta månader att vräka en hyresgäst, även om hyresgästen har slutat betala avgiften. Under tiden kan de genomföra flera odlingar och göra en avsevärd vinst innan de försvinner spårlöst.

Påpekar fru Julia Reeves för BBC att det värsta med hela händelsen är att det hände i deras eget hem där de bodde i nästan 20 år, såg sitt barn växa upp. Känslan är att någon har begått ett övergrepp på ens innersta, platsen där man är tryggast, och Charles Reeves håller med.
– Känslomässigt är det som om mitt hem har blivit smutsigt. Det är så det känns. Skadan, smutsen, all smuts överallt. Det här är det första riktiga hem jag någonsin haft. Vi är trasiga och förkrossade.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen