Boxaren tar steget in på Handels: ”Öppnade mina ögon”


– Det känns som en fantastisk möjlighet, säger Anna Laurell Nash med glad röst om sitt nya jobb.
Det har gått åtta år sedan den i dag 44-årige boxaren avslutade sin aktiva idrottskarriär. Som boxare nådde hon stora framgångar och tog bland annat två VM-guld. Hon var också med i OS både 2012 och 2016.
Men likt många av de svenska OS-idrottare som tävlade i Paris under sommaren kunde hon inte fokusera enbart på idrotten av ekonomiska skäl.
– Jag hade visserligen ett stipendium från SOK i tre år, men större delen av min karriär finansierade jag mig själv, om än med stöd från klubben och föreningen vad gäller ledare, resor och sådant, säger Anna Laurell Nash.
– Så under nästan hela min tid som idrottare hade jag dubbla karriärer, antingen studerade eller arbetade parallellt.

Efter OS i Rio 2016 avslutade boxaren Anna Laurell Nash sin idrottskarriär, men idrotten har fortsatt att vara en stor del av hennes liv.

Drygt två år tidigare Anna Laurell Nash avslutade sin idrottskarriär, hon doktorerade i organisk kemi vid Kungliga Tekniska Högskolan. Några år senare startade hon och hennes man ett eget företag med fokus på idrott och hälsa. Hon har även arbetat som konsult med frågor som rör kopplingen mellan sport och näringsliv.

Men från och med nu väntar en vardag på Handels. Tillsammans med sin chef professor Martin Carlsson-Wall kommer hon att driva forskningscentrets satsningar för att främja innovation och utveckling där idrott och näringsliv möts.
– Sedan tidigare har Martin också arbetat för att göra det till en mer forskningsdriven idrottsvärld och jag hoppas också kunna bidra till att forskningen blir lättillgänglig för alla inom den svenska idrottsrörelsen, säger verksamhetschefen Laurell Nash.
När hon börjar berätta vad hon vill göra i sin nya roll kommer orden i snabb takt. Det handlar om allt från att jobba med jämställdhetsfrågor i ett projekt (Kollektiv synlighet) som redan har startat, till att titta internationellt för att se vad som finns att lära.

Det var när Anna Laurell Nash genomgick den ettåriga deltidsutbildningen riktad till före detta elitidrottare (MDA, Management Diploma for Athletes) som hon först kom i kontakt med Handelshögskolan.

Hennes första kontakta med Handelshögskolan skedde genom en ettårig deltidsutbildning riktad till före detta elitidrottare med ämnen som ekonomi, juridik, affärsutveckling, strategi och ledarskap. Utbildningen är en del av Centrum för idrott och näringsliv.
– Innan jag började på det hade jag en annan bild av Handels än den som visade sig vara den riktiga. Jag tyckte den var mer stel och bara fokuserad på affärer, men kursen öppnade mina ögon. Deras koncept “mind, body and soul” träffade mig rakt i hjärtat, säger Anna Laurell Nash.
– Ska man bli framgångsrik räcker det inte att bara använda sitt pannben, man måste våga prova nya saker, ta intryck av sin omgivning och se om det finns andra som kan komplettera en och andra som man kan komplettera.

Utbildning är en av pusselbitarna som kan skapa bättre förutsättningar för idrottare.
– Elitidrottare har ofta egenskaper som fokus och målmedvetenhet som kan vara ovärderliga i näringslivet. De är vana vid att driva projekt och hantera såväl framgångar som motgångar. Jag tror att det finns mer att göra för att hjälpa till att utveckla dessa färdigheter och visa hur viktiga de är även utanför idrottens värld.
Läs mer:
Hans kurs ska lära studenterna på Handels att vara glada


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa