Regeringen har beslutat om två åtgärder för att stärka stödet till vittnen och brottsoffer.
– Det är stora skillnader i brottsofferstöd beroende på var i landet man befinner sig, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en presskonferens.
Brottsoffermyndigheten ska ha en samordnande roll i brottsofferfrågor, där till exempel brottsofferarbetet ska kartläggas.
Dessutom ska polisen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket stärka arbetet med stöd till brottsoffer och vittnen. Myndigheterna ska bland annat verka för att brottsoffer och vittnen får tillräcklig information och stöd samt ett gott bemötande under rättsprocessen.
– En viktig sak är att uppnå en helt annan jämställdhet när det gäller brottsofferstöd i hela landet, säger Strömmer.
Han tar en uppmärksammad explosion i Hässelby för snart två år sedan som ett exempel på hur brottsoffer har svikits av samhället och stödet har brustit. Flera personer förlorade sina hem men fick själva köra långa processer för att få hjälp och ersättning.
– Det visar på de stora tårarna som finns i det kollektiva skyddet och stödet till brottsoffer i en akut situation.
Det finns inget exakt mål för hur stor effekten av det förstärkta stödet blir.
– Stödet till brottsoffer är väldigt svårt att mäta i statistik eller siffror, det handlar om människors erfarenheter, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), som också deltar i pressmötet.
Hur ska du då följa upp det?
– Det är också ett uppdrag som Brottsoffermyndigheten har. Det handlar om att prata med brottsoffer, ställa frågor om hur de uppfattar det stöd de får.