Coop gör stor förlust 2023

4efb069e 5ae3 4d02 aa6f cb73781f9f1c


Coops butiksverksamhet i Sverige gjorde en stor förlust på runt 700 miljoner förra året, för andra året i rad. Marknadsandelen krympte ytterligare – efter att ha krympt sedan mitten av 60-talet.
– Vi har det sista skottet i bagaget nu. Vi måste vända den nedåtgående trenden och det måste ske nu, säger kooperativa föreningens ordförande Leif Linde med eftertryck.

Branschtidningen Livsmedelsanvändning räknar man med de 15 största föreningarna visar det en förlust på 721 miljoner kronor förra året. Det står för cirka 97 procent av Coops omsättning och resultat. Året innan var förlusten för samtliga föreningar 698 miljoner kronor. Totalt tog 1,5 miljarder slut under 2022 och 2023.
Till skillnad från tidigare kan ingen kontantrik skådespelare i bakgrunden pusha pengar.
KF – Kooperativa förbundet – var fram till 90-talet Nordens största industri- och handelskoncern med cirka 80 000 anställda och stora tillgångar inom fastigheter.

1961 var det som nu heter Coop störst på dagligvarumarknaden.  Fem år senare passerade konkurrenten Ica.

Foto: Erich Stering

Hugin dammsugare, Lumalamps, Gislaved-däck, Evesmör – och Gustavsbergsporslin till söndagsmiddagarna. Allt ägdes av konsumentkooperationen. Efter finanskriser såldes företagen och alla Domus-butiker. De skulle investera i kärnan – butiksrörelsen. Men bara mellan 1988 och 1998 uppgick de sammanlagda förlusterna i butiksverksamheten till omkring 15 miljarder kronor, enligt beräkningar av författarna Björn Edsta och Nils Eric Näslund i boken “Den sista striden om Coop”.
Nu ägs samtliga 820 butiker i de 26 föreningarna – av Coop-medlemmarna. Moderbolaget Coop Sverige är i princip distributör med Kooperativa Förbundet en nivå upp – där föreningarna befolkar styrelsen. Det finns inga stora pengar där.
– Vi återförde 1,8 miljarder kronor till medlemmarna 2023 med våra medlemspriser och medlemsbonusar, säger Leif Linde som framhåller att det ser olika ut i olika föreningar. Coop Nord går till exempel med vinst och investerar i nya Stora Coop-butiker.
Du tappade marknadsandelar 2023. Du växte med 4,4 procent medan marknaden växte med 7,5 procent.
– Vi har inte växt som marknaden 2023, det har vi inte. Tyvärr har vi tappat marknadsandelar under ganska många år.

Det gör att Coop går miste om stordriftsfördelar, vilket minskar möjligheten att pressa priserna och ändå nå lönsamhet.

Vad är planen?
– Vi måste öppna fler Stora Coop och lågprisbutiker i storstadsområdena. Där ligger vi helt enkelt ett steg efter. Men allt är upp till föreningarna.
Han säger att Coops lågpriskedja Xtra finns i södra och västra Sverige och att deras tillväxt vida överstiger branschens.

Leif Linde är ordförande i Kooperativa förbundet, KF, med lång bakgrund i kooperativet.

Foto: KF

Varför börjar du inte mer?
– Det handlar bland annat om att hitta rätt lägen i storstäder. Det är föreningarnas beslut. Och jag vet att de letar efter mark och platser. Det kommer fler i slutet av 2024 och under 2025.
Men du har tappat aktier sedan 1966. Vad får dig att vilja vända på det nu – när det inte finns något kyrksilver kvar att sälja?
– Föreningarna har butiksansvar. De har sina egna balansräkningar att arbeta med.
Leif Linde understryker också att Coop Sverige ligger i framkant när det gäller onlineförsäljning och att de har startat ett modernt lager i Eskilstuna.
– Det lagret är enormt viktigt för framtida lönsamhet.
Förra året fick Coop 243 000 nya medlemmar. De flesta var under 30 år och de har precis klättrat över 4 miljoner medlemmar.

2021 öppnade Coop sin första obemannade butik.

Foto: Eva Tedesjö

Hur ser du på den demokratiska delen av Coop – är det ett hinder eller en styrka?
– Det är ingen mardröm. Det är ett stort ansvar vi har. Vi måste bli mycket bättre på att ta hänsyn till medlemmarnas synpunkter.

Vad händer om planen inte lyckas – om du fortsätter att tappa marknadsandelar?
Det är tyst i flera sekunder.
– Man vill inte riktigt tänka den tanken. Jag tror inte att det kommer att hända. Vi måste vara fokuserade på att bygga framåt. Det är fullt möjligt. Ansvaret ligger helt och hållet på oss själva.
– Det finns en del romantiker som tycker att samarbetet inte behöver vara lönsamt. Det är helt fel.
Vad händer om en förening går i konkurs – hjälper de andra föreningarna till – eller är de uteslutna?
– Jag skulle vilja säga det här. Alla förstår att om vi måste dra oss ur ett geografiskt område och lämna våra medlemmar i sticket så påverkar det alla.
Är det ett ja eller nej?
– Ja… det är ett ja. Det finns en sådan solidaritet. Allt annat är otänkbart för mig.

Bild 1 av 4

Foto: Axel Fröberg

Bild 2 av 4

Foto: KF

Bild 3 av 4

Foto: Bengt Almquist

Bild 4 av 4

Foto: Lars Epstein

KF och Coop

● KF startade 1899 som en motvikt till privata handlare med lokala monopol. KF (Kooperativa förbundet) och dess butiker är medlemsägda kooperativ med en demokratisk ägarorganisation som startade 1899.

● Principen är en ledamot en röst.

● KF:s styrelse formulerade innebörden av KF och Coop i ett styrelsedokument 1905: “Låt oss se klart och tydligt att den rörelse vi arbetar i inte är någon vanlig gräddrörelse, utan ett ekonomiskt system vars främsta mål måste vara en lyckligare mänsklighet”.

● KF steg snart till att bli Sveriges största livsmedelskedja och företagskonglomerat – hand i hand med arbetarrörelsen. På 1960-talet började fallet – där man idag tappat en tredjedel av marknaden och haft stora förluster i butiksverksamheten.

● Coop kämpar nu för att återta marknadsandelar och låter nu en växande andel butiker drivas av privata aktörer som kan ta vinster i egen ficka – allt för att göra vinst i hela andelsrörelsen.

● Coop har i princip bara två företag kvar förutom föreningarna. Det är Vi Media, med samarbetets klassiska “tidning Vi”, och den välkända kursgården Vår gård i Saltsjöbaden, där tusentals samarbetspartners utbildades årligen under storhetstiden, men som nu är konferensanläggning och hotell. Båda företagen går nu med förlust. Vi Media är till salu.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen