Ett folkinitiativ har lämnats in till Tierps kommun med krav på att landsbygden ska fortsätta att glänsa. Initiativet är undertecknat av cirka 16 procent av de röstberättigade. Enligt lag ska frågan då tas upp, och potentiellt leda till en folkomröstning. Partiet Tierpslistan har stött folkinitiativet och två av oss deltog i inlämningen.

Kommunstyrelsens ordförande Sara Sjödal (C) sa då att “det hade varit bättre om Tierpslistan hade utövat frågan politiskt och inte använt folkomröstning, det hade varit billigare.”

LÄS MER: Här kräver de folkomröstning om lyktstolpar

Har Sjödal sovit under kommunfullmäktige? Vi tog upp belysningsfrågan som en motion och den behandlades i december. Givetvis hade godkännande från styrelsen då varit billigare.
Faktum är att vi röstade om detta varje chans vi fick. Sjödal och andra i Centerpartiet har röstat emot varje gång. Har hon glömt?
Och visst finns det skräckexempel, men faktum är att folkomröstningar är relativt oreglerade och kommunen har stor frihet i hur mycket de kan kosta. Enligt SKR har de tidigare kostat mellan 18 och 74 kronor per medborgare. Lägger vi oss i den nedre delen av sortimentet hamnar vi på cirka 400 000 kronor.
Den siffran ska jämföras med budgeten för att ta ner lyktstolpar på 1 560 000 kronor om året, under flera år. Om vi ​​stoppar rivningen 2024 och 2025 tills frågan är löst skulle vi därmed spara motsvarande nästan åtta folkomröstningar.

Tierpslistans Mio Tastas Viktorsson och Elmer Pollack i samband med överlämnandet av nomineringarna till folkomröstningen till kommunen.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Jörgen Svendsen

Men allt detta saknar skogen för träden. Sjödal har kostat skattebetalarna över sju miljoner kronor som kommunalråd sedan hon tillträdde. Hon är kommunalråd för att folk röstade på henne, och många gjorde det för att hon tidigare hävdat att hon skulle bevara belysningen på landsbygden.
“Belysningsplanen ska omfatta hela kommunen, eftersom gatlyktor på landsbygden och i byarna kan vara lika värdefulla för ökad trygghet och trygghet som en rad med gatlyktor i något av kommunens samhällen”, skrev hon i idag nyheter inför C. maktövertagande. Sedan gick sex år och avstängningen har bara accelererat.

Vi vill sänka kommunalrådets lön, men det är inte konstigt i sig att representativ demokrati kostar pengar. Det måste dock fungera, och det gör det inte under Sjödal. När förtroendevalda gång på gång gör motsatsen till vad de lovat får väljarna inte sin vilja igenom.
Då återstår bara folkinitiativet som verktyg. Det är bindande, och en folkomröstning kommer inte att äga rum om inte två tredjedelar av politikerna lägger sitt veto. Sedan är det upp till bevis på vad Sjödal – och alla andra i fullmäktige – faktiskt tycker om demokrati.

Mio Tastas Viktorsson, gruppledare, Tierpslistan

Elmer Pollack, ledamot av kommunfullmäktige, Tierpslistan


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa