I helgen arrangeras för första gången Greenland Roll Championship – en manöver där du rullar eller vänder, med din kajak, under vatten.
Ett svindlande mästerskap där målet också är att utbilda paddlare i sjösäkerhet.
– Du är som en groddjur, säger entusiasten och vice ordföranden i Svenska Kanotförbundet, Karin Åmossa.
– Om jag inte kan rulla ihop kajaken, om jag måste lämna kajaken i norska havet eller någonstans, då utsätter jag mig för en mycket stor säkerhetsrisk och även min paddlingspartner eller mina paddlingspartners som måste rädda mig kanske i en mycket rörig miljö. För det är ganska många svåra manövrar i extremlägen av kroppen som man behöver styrka, säger Karin.
– Det krävs också otroligt mycket kärnstyrka för att kunna välta en kajak som står upp och ner, på massor av konstiga sätt.
Vi hittar dem en regnig augustikväll i Årstaviken i Stockholm – kajak-entusiasterna som ska tävla i sporten som härstammar från det traditionella sättet att fiska efter säl på Grönland.
Det finns över 30 olika sätt att rulla på; med eller utan paddel, med eller utan hjälp av armar, med eller utan en sten eller harpun i handen.
På SM väljer du hur många och vilken typ av roll du tror att du kan bemästra, men missar du får du minuspoäng.
Elda
Helena Thorslund tränar för SM.
– Åh, en brasa tänds när man rullar och kommer upp, det är så roligt. På så sätt är man aldrig rädd för att kapsejsa, säger hon.
Helena tar plötsligt en ny roll när vi är där.
– Det var premiär och jag är väldigt glad över det, men det är inte säkert att jag kommer att sätta det på SM. Sedan är det så många roller och jag gör inte alla roller, så jag får inte lika många poäng som de allra bästa, förklarar Helena.
Det är svårt att se i Årstavikens grumliga vatten. I poolen får du en bättre och tydligare bild av manövern under vatten.
Karin Åmossa är vice ordförande i Svenska Kanotförbundet. Men på bryggan i Årstaviken tar hon rollen som instruktör för de utvalda rollerna. Karin brinner för både paddling och rullskridskor, men tackar nej till SM på grund av en skadad axel.
Hon äger ett tiotal kajaker, av vilka hon byggt tre själv. Och hon tar alla tillfällen i akt att paddla. Hon pendlar till jobbet i dem – även under de isfria vintermånaderna.
Som en amfibie
– Det är samspelet med kajaken, kroppen och vattnet. Du kan gå vart du vill. Du kan dansa med vågorna. Du kan vara under vattnet och se vad som finns under och ovanför. Du är sömlös, du är som en amfibie. Du har kontroll över din kajak, som i bästa fall blir som en förlängning av din egen kropp, förklarar Karin.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.