Danmark: Margrethe Vestager: ”Europa behöver stabilitet”

9e523374 64a1 4591 946b e39f6b28ac1f


Kommer Ursula von der Leyen att fortsätta leda EU-kommissionen? Det finns mycket som tyder på det, även om Ungerns Viktor Orbán hindrar.
En som hoppas på en fortsättning är Margrethe Vestager, Danmarks avgående EU-kommissionär:
– Europa behöver ett stabilt ledarskap. Jag har jobbat med Ursula i fem år och hon har gjort det väldigt bra. Hon är äkta.

von der Leyen är också den första kvinnan att leda kommissionen och precis som alla andra framgångsrika presidenter före henne borde hon få ytterligare en mandatperiod, anser Vestager.
– Annars blir det bara en bock i rutan för “kvinnlig ordförande, dags att återgå till det normala”.

Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen.

Foto: Nick Gammon/AFP

Vestager menar att von der Leyen står för en politik som det breda centrumet behöver.
– Inför EU-valet var det mycket stök kring ytterflankerna, men slutresultatet är goda nyheter eftersom det visar att det finns ett gediget centrum i EU-parlamentet.
I Vestager ingår den konservativa gruppen EPP, som fortfarande är störst, men även Socialdemokraterna (S&D) och hennes egen grupp, liberalerna (Renew Europe).
Det delar inte Orbán hennes tolkning, men anser att EPP borde samarbeta med valvinnarna på högerkanten för att respektera väljarnas vilja, ger hon inte mycket för.
– De har ingen majoritet, och det är ett väldigt splittrat gäng, medan den breda mitten har över 400 mandat av parlamentets 720. Notera också att oppositionen har stärkts i flera länder med enväldigt styre. I Polen, till exempel, har Tusk-koalitionen för första gången fler platser än partiet Lag och rättvisa, och oppositionen gick också framåt i Ungern.
Om Vestager bara får en önskan så är det att Europa håller fast vid den kurs det är på.
– Vi kan lära av kineserna att hålla fast vid strategin. Vi kommer inte att flip-flop. Det är också ett budskap vi ständigt hör från industri och näringsliv: “Ni förändrar inte saker nu när vi har börjat satsa på den gröna omställningen”.

Vestager säger att nytt kommissionärer tenderar att ägna de första åren åt att utforma en ny strategi för att skilja sig från den tidigare. Hon tycker att Europa bör avstå från att göra det den här gången.
– Vi får inte låta oss distraheras av skinande nya saker. Europa måste bygga vidare på det vi redan har påbörjat och se till att förverkliga det. Det gäller att hålla ett öga på det långa loppet, för det är där klimatstriden ska avgöras, inte på de korta avstånden.
Detsamma gäller hennes eget ansvarsområde, konkurrens och digital transformation.
– Vi har tagit fram en lagstiftning som nu ska drivas igenom. Vi har saker på gång mot Meta, Tiktok och Google. För att upprätthålla tempot och intensiteten krävs politisk prioritering. Annars hamnar saker i mörkret.

Margrethe Vestager har gjort sig känd som en tuffing mot techjättarna.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Vestager har gjort sig ett namn som en tuffing som driver lagstiftning mot techjättarna, eller “big tech” som hon själv säger. Hon har rykte om sig att vara en stridbar kommissarie som inte böjer nacken för maktens män i den nya tekniken.
Och varför skulle hon?
– Det händer fortfarande att jag är den enda kvinnan i rummet, och som kvinnlig ledare ska man inte gömma sig då i alla fall.
Med bara veckor kvar som kommissarie säger hon att hon har lagt den i sjätte växeln och kör full gas.

På frågan vad hon är mest stolt över när hon ser tillbaka kommer svaret snabbt:
– Det är vår ökade medvetenhet om vilket ansvar vi kan kräva av tekniken. Hela arbetet med att få techjättarna att betala skatt som alla andra företag, istället för att ha specialavtal, har revolutionerat hur vi ser på teknik.
Rättvisa i skattepolitiken är grundläggande, anser hon, och att utveckla lagstiftning som även gäller företag som Google, Apple och Microsoft har bidragit till att skapa en ny global agenda.
– Vi tog ett beslut som kan tyckas trivialt, men som har visat sig vara väldigt klokt, nämligen att tekniken ska tjäna folket. För att det ska hända måste vi få kontroll över sociala medier, falska nyheter och i förlängningen AI, som precis har börjat.

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Margrethe Vestager vid en presskonferens i Belgien i april 2024.

Foto: Polaris

Vestager skrattar åt:
– Amerikanerna undrade först vad vi höll på med, men nu gör de samma saker själva. Den tekniska utvecklingen som följer på artificiell intelligens accelererar redan vansinnigt, och ändå är vi bara i början. I det läget är det nödvändigt att ha en stark och gemensam syn på att teknik inte kan utvecklas på något sätt. Att vi är överens om att det är legitimt att samhället går in och säger “här men inte mer”.
Det kan Vestager ångra när hon ser tillbaka är att hon inte agerade tillräckligt snabbt.
– Vi borde ha varit snabbare. Fast det kan också vara en illusion när jag tittar i backspegeln. Att det ändå inte skulle ha varit möjligt. Du kan bara agera när världen är redo för det.
Vad ska du göra nu? Är det uteslutet att du fortsätter som kommissarie?
– Det är den danske statsministern som bestämmer. Mitt parti, Radikala vänstern, sitter inte i regeringen, så konstiga saker kommer att hända. Men konstiga saker kan hända.

Vad hon syftar på är att den danska koalitionsregeringen är omåttligt impopulär och har en instabil majoritet i parlamentet som kan försvinna om det blir ytterligare ett avhopp (regeringen har drabbats av flera).
Man kan alltså tänka sig en förhandlingssituation där regeringen ger Vestager en fortsättning i utbyte mot att hennes parti ovillkorligen stödjer regeringen.
Det är inget Vestager vill gå närmare in på. Det viktigaste, menar hon, är att den nya EU-kommissionen fortsätter på samma linje som Ursula von der Leyen har slagit fast.
– Den europeiska modellen har fört med sig så mycket gott. Därför måste vi hålla fast vid det och inte osäkert börja snegla på vad andra gör, för då kommer vår grund att falla.
Vestager pratar om det teknologiska kapplöpningen som precis har startat, och om faran att dras med i jakten på att bli först.
– Vad innebär det att vara först? Det är fortfarande kvalitet som gäller i slutändan. Vi har en pågående diskussion om konkurrenskraft och många pekar på Kina och dess tillväxt. Men vi är inte Kina och vi vill inte vara Kina. En nation med ett så stort behov av att kontrollera sin befolkning är en svag nation.

Margrethe Vestager i Holmens kyrka i Köpenhamn på den danska nationaldagen den 5 juni i år.

Foto: Emil Nicolai Helms/Scanpix

Vestager uppmanar Europa att tro på sin egen modell som har fungerat så bra så länge.
– Det jag menar är att vi i Europa byter ut välstånd och ökad produktivitet mot välfärd för människor. Alla europeiska länder är i någon mening välfärdssamhällen.
Den rödgröna vinden som blåste över Norden i EU-valet ser Vestager som ett tecken på att de nordiska länderna kan visa vägen in i en grönare och mer jämlik framtid.
– Vi har bara sett början på hur artificiell intelligens kan användas inom till exempel vården. Jag tror att de nordiska länderna har en sådan offentlig etos att de kan fatta beslut som är förenliga med de grundläggande värderingarna av att ha en offentlig sektor. För även om möjligheterna med AI är hisnande så är det det fortsatta mötet mellan människor som gör skillnad inom vården.

Fakta.Uppväxt i en prästgård

Margrethe Vestager, 56.

Familj: Man och tre vuxna döttrar.

Bakgrund: Uppvuxen i en prästgård på Jylland.

Känd som: EU-kommissionär för Danmark under två perioder, 2014–2019 och 2019–2024. Hon har under innevarande period varit vice ordförande i utredningen med ansvar för konkurrens och digital transformation.

Är känd för sina orädda strider mot teknikjättar som Apple, Google, Tiktok och Meta.

Fest: Radikal vänster, som är ett socialliberalt parti och ingår i samma grupp i EU (Renew Europe) som till exempel SFP och Centern.

Tidigare karriär: Har varit partiledare för Radikale vänster 2007–2014 och minister i Helle Thorning-Schmidts regering.

Har sökt posten som chef för investeringsbanken EIB.

Gör på fritiden: Stickar passionerat.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen