– Vi har ganska tät kontakt med SFV, som vet att vi vill säga upp hyreskontraktet. Vi siktar på att ha packat ihop den 30 juni, säger museets chef Hans Lindholm Öjmyr.
Dansmuseet är en stiftelse som huvudsakligen finansieras med statliga bidrag. Bidraget för 2024 ligger på samma nivå som 2018 samtidigt som hyres- och lönekostnaderna har stigit kraftigt.
– Det är själva grundproblemet. Situationen är inte hållbar och vi måste ta ansvar. Vi blöder och måste klä såret för att inte blöda.
Målet är inuti inom en snar framtid hitta nya, effektivare och inte minst billigare lokaler. Museet är inte främmande för att lämna Stockholms innerstad, tvärtom.
– Stockholm är en stad som växer och vi har tittat på Slakthusområdet. Men innan vi hittar nya lokaler satsar vi fullt ut på att hyra både utställningar och programverksamhet på annat håll. Vi är ett litet museum som måste kämpa för att inte glömmas bort.
Museet, som tidigare låg på Gustav Adolfs torg, flyttade till Drottninggatan 2013. Den sista utställningen i nuvarande lokaler har fått namnet “Den sista dansen”.
– Det handlar om döden i dansen och vad som händer om man inte tar hand om kulturarvet. Men utställningen fokuserar också på saker som hopp och återfödelse. Vi brottas med stora och svåra frågor nu, men vi ser det här som en chans att göra om oss själva.
“Den sista dansen – En utställning om liv och död” öppnar den 12 oktober.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.