I december 2023 klev flera anställda på Volvo lastbilar i Umeå fram och vittnade om grov jargong bland äldre anställda, hierarkier, särbehandling – och sexuella trakasserier.

Det var ungdomsnämnden på Volvo lastbilar som genom en undersökning belyst problemen.

Nu har de blivit utsedda årets fackliga hjältar av LO.

– Det känns jätteroligt, säger Hedvig Näslund, en av ledamöterna i ungdomsnämnden

– Overkligt också. Det känns verkligen helt galet. Men det är kul att vårt arbete har uppmärksammats, säger kollegan Veronica Reian.

Vittnesmålen bland de anställda

Hedvig Näslund, 22, Veronica Reian, 23, och Eveline Sahlén, 25, ingår i ungdomsnämnden.

Det hade viskats bland personalen under en längre tid och man beslöt att skicka ut en enkät för att ta reda på vad som egentligen var på gång.

Resultatet?

– Oroväckande, men inte överraskande, konstaterar Hedvig Näslund.

– Till exempel att de blivit plockade av en kollega under ett efterarbete, fått konstiga kommentarer på arbetsplatsen, olämpliga komplimanger, ovälkomna telefonsamtal och meddelanden, säger Eveline Sahlén.

Med mer.

En man skrev i ett sms till en kvinnlig kollega att han får “ett sjumannatält i brallan”, och att “filten står rakt upp”, av att titta på bilder på henne. Vidare uppmanade mannen henne att hålla tyst. “Visst kan jag lita på dig?”, frågade han. Trots att kvinnan upprepade gånger uttalat sig, fortsatte mannen att skriva.

En annan kvinna hade blivit ombedd att “sträcka ut sig så att hennes bröst syns”.

– Vi som jobbar på “golvet” blev inte så förvånade över resultatet. Du har fortfarande hört rykten och folk har pratat om att den här jargongen finns på Volvo. Men de som inte jobbade på golvet blev mer chockade över att det såg så illa ut. Då blev du ledsen över att detta faktiskt är verklighet. Det är inte bara något vi har hört talas om, säger Veronica Reian.

640

Fyra av pristagarna. Från vänster: Jenny Viklund, Veronica Reian, Hedvig Näslund och Eveline Sahlén.

Foto: LO/Clara Dagh

Det händer på Volvo nu

Sju av tio uppgav att de känner någon som blivit utsatt för sexuella trakasserier. Och att man upplever en utbredd tystnadskultur. Det som chockade Hedvig Näslund och Veronica Reian mest var att det finns en konkret rädsla bland kollegorna att det faktiskt kan hända dem.

De presenterade undersökningsresultatet för ledningen i april 2023. Men ingenting hände, kände de. Det var först efter Västerbotten-Kurirens avslöjande i december att något “konkret” hände, säger Hedvig Näslund, Eveline Sahlén och Veronica Reian.

– Nu, på det senaste mötet vi hade, presenterade de en “roadmap”, en plan för året. Det såg fortfarande bra ut. De hade tagit våra förslag på lösningar till sitt hjärta. Efter det kändes det som att nu kommer det hända saker, säger Veronica Reian.

Ungdomsnämnden upplever att kollegorna på “golvet” tycker att det är positivt att problem uppdagats.

Ungdomsnämndens förslag

■ Utökade gruppmöten.

■ Externa föreläsningar.

■ Workshops tillsammans med företag som arbetar med utbildning och dessa frågor.


– De har kontaktat ett företag här i Umeå. De kommer att ha ett program för alla grupper under några veckor i vår. Det var åtminstone vad de planerade. Vi har tänkt börja med alla ledare och våra chefer och sedan alla medarbetare, säger Veronica Reians.

Volvos svar

Förhoppningen är nu att det här arbetet inte bara stannar i Umeå, utan kan göra vågor nationellt och på andra arbetsplatser.

– Ja, det är vår förhoppning att det här ska sprida sig och att vi ska jobba med sådana här frågor. Det känns otroligt viktigt och rätt i tiden och inte en dag för sent, säger Eveline Sahlén.

– Ingen ska behöva gå till jobbet och utsättas för trakasserier eller kränkande särbehandling eller vara orolig för att det ska hända dem. Man ska vara säker på jobbet och känna sig trygg hela tiden, säger Veronica Reian.

Volvo lastbilar i Umeå bekräftar att arbetet är igång, och att de är stolta över sina kollegors insatser i denna fråga.

– Det här är en fråga där vi och de fackliga parterna är helt överens. Det systematiska arbetet är ett arbete där vi också har ett nära samarbete och för att bli bättre behöver vi också vara öppna för åsikter. Vi har förstärkt arbetet och är måna om att våra kollegor ska känna trygghet i att de insatser vi gör har en långsiktig effekt, säger kommunikationschef Elisabeth Lundell.

LÄS MER: Cissis uppfinning – sex år efter våldtäktsförsöket
LÄS MER: SVT-reportern Nellie Erberth erbjöds att sälja sex
LÄS MER: Avslöjade barnmisshandel på jobbet – fick sparken
LÄS MER: 18-åriga Denises ovanliga utbildning – pendlar 20 mil om dagen

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa