”De väljer tydligt en motpol till Märta Stenevi”

28 tiberganalys webb


Det nya språkröret presenteras klockan 13 på en presskonferens och allt talar för att det är den tidigare ministern och partisekreteraren Amanda Lind. Hon är den enda kandidaten inför dagens kongress och även valnämndens kandidat.

Är det helt säkert att hon blir vald?

– Det är Miljöpartiet, så man kan aldrig vara hundra procent säker, det är en digital kongress. Teoretiskt skulle någon annan kunna kandidera i sista stund eftersom det är Miljöpartiet, men det är ganska osannolikt, säger idag nyheter Nyheterns politiska kommentator, Ann Tiberg.

Varför väljer partiet Amanda Lind?

– De väljer helt klart en motpol till Märta Stenevi, som var stridbar och tog plats i debatten. Amanda Lind är artig, lågmäld, går inte för personangrepp och det tycker jag är ett medvetet val. Detta är en bit bort från pajkastning och tillbaka till det lugna faktumet. Maria Wetterstrand tas ibland upp som ideal, säger Ann Tiberg.

Vilka utmaningar möter hon?

– Hon har två utmaningar, den ena handlar om synen på partiet som har varit extremt negativ. Man kan säga att Miljöpartiet på 80- och 90-talen var politikens Fredriksson-nalle – alla gillade dem, de gillade sälar och värnade om miljön och uppfattades som lite trevliga och oförargliga. Sedan har utvecklingen lett till idag, där man enligt en bok som kommer ut nu var det mest ogillade partiet i riksdagen, säger Ann Tiberg och tillägger:

– Det andra är att eftersom de byter språkrör så ofta blir det svårare för deras partiledare att ta sig igenom i debatten. De är så att säga relativt okända och kommer alltid lägst i förtroendeundersökningar bland partiledarna.

Vad blir svårt för henne?

– Hon är en debattör som varit väldigt nischad. Hon har mycket tydligt sysslat med kulturella och demokratiska frågor, till viss del idrottsfrågor. Nu måste hon expandera. Gon går in i den politiska mainstreamen och det har hon inte gjort förut. Hon behöver visa tänderna så att säga, det tror jag ska bli intressant att se, säger Ann Tiberg.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen