När äldre står utanför arbetsmarknaden minskar deras möjligheter att stärka sina egna pensioner och systemet får färre resurser, skriver Trifa Chireh.
Sverige är sämst i Norden på att sysselsätta personer över 55, enligt en ny rapport från Pluskommissionen. När personer som börjar närma sig 60 år inte får arbete eller lämnar arbetet i förtid tappar pensionssystemet viktiga avgifter samtidigt som de måste betala ut till en växande grupp pensionärer.
I september var 56 300 personer mellan 55-64 år arbetslösa, vilket innebär 1,9 miljoner outnyttjade timmar. Resultatet är en ohållbar ekvation som hotar att underminera de äldre i Värmland.
Som en jämförelse kan vi tar Danmark. Om du söker jobb här och är mellan 55 och 74 år har du dubbelt så stor chans att bli anställd (Pluskommissionen). I Värmlands län är idag 1 209 personer mellan 55 och 64 år arbetslösa. Bara i Karlstad står 432 personer utan jobb.
Med tanke på att vi lever längre har regeringen vidtagit flera åtgärder för att pensionssystemet ska förbli intakt. Som att höja Las-åldern och höja åldern då du går i pension. Skattesystemet har också anpassats för att få fler att arbeta senare i livet. Nu är det arbetsgivarna i Värmland som ska ta steget om vi ska behålla ett pensionssystem värt namnet.
När äldre står utanför arbetsmarknaden minskar deras möjligheter att stärka sin egen pension och systemet får mindre resurser. Detta skapar ett dubbelt problem, å ena sidan får individerna lägre pensioner, å andra sidan skulle staten tvingas betala ut garanterad pension till många fler för att kompensera för de lägre pensionerna. Lägre inkomster minskar också skatteintäkterna, vilket kan sätta ytterligare press på välfärden.
Förutsatt att arbetsgivare i Värmland bidrar till att sysselsätta äldre tror jag att följande reformer bidrar till att fler kan arbeta längre på den svenska arbetsmarknaden:
● Genom att anpassa arbetsplatserna i Värmland: värdefull kompetens och erfarenhet behålls längre.
● Staten som förebild: Öka sysselsättningen och arbetstiden för seniorer inom statlig sektor.
● Flextid för äldre: Partsavtal som gör det möjligt för äldre arbetstagare att gå ner i arbetstid med bibehållen full tjänstepension.
● Utbildning för äldre: Förbättra tillgången till yrkesutbildning och omskolning för äldre.
● Ekonomiska incitament: Sänk arbetsgivaravgifterna ytterligare för personer över pensionsåldern.
Det är dags att ompröva vår syn på äldre i arbetslivet och se att äldre medarbetare tillför värdefull arbetslivserfarenhet och yrkeskunskap till samhället.
Trifa Chireh
Pensionsekonom på Länsförsäkringar