I Sverige producerar vi själva runt 50 procent av den mat som konsumeras i landet. Resten importeras utifrån, skriver Alex Vårstrand.
Om krisen eller kriget kommer kan svenskarna behöva leta efter fler svamp- och blåbärsställen. Det är innehållet i MSB:s nya krisråd.
Till hösten kommer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att ge ut en ny krisberedskapsbroschyr. I den nya broschyren kommer myndigheten att råda läsaren att bevara den mat som finns i naturen. Fler kan behöva lära sig att plocka vilda bär, frukt och svamp.
För de som fortfarande med tanke på att dagens normala situation är given, med livsmedelsbutiker som alltid kommer att vara lika välsorterade och lättillgängliga, kan MSB:s nya råd kanske låta lite lustigt. En meny som då och då bara bjuder på till exempel jordgubbar, vilda äpplen och kantareller låter som ett scenario för långsökt att ta på allvar. Men rådet sätter strålkastarljuset på Sveriges självförsörjningsgrad, som trots att situationen världen över hela tiden blivit mer ansträngd, har legat alldeles för låg.
I Sverige producerar vi själva runt 50 procent av den mat som konsumeras i landet. Resten importeras utifrån. Som regel använder man sig av just-in-time-produktionsstrategin, vilket i korthet innebär att en butik minimerar sitt lager för att säkerställa lägsta möjliga pris för konsumenterna. Istället ska butikerna förses med nya varor när varorna tar slut, helst samma dag.
Det är ett sätt att arbeta vilket för det mesta fungerade väldigt bra. Men nackdelen är att det kräver att i princip hela världens ekonomiska system alltid fungerar. Vi har redan sett hur det ser ut när så inte är fallet, när handeln stannar, som under pandemin. Då kan en butikshylla plötsligt vara tom utan möjlighet att snabbt fylla på. Av samma anledning är bland annat de jemenitiska houthi-rebellernas blockad av Suezkanalen ett stort orosmoln i dag. Marginalerna är så små att eventuella störningar kan ha en stor skadlig effekt.
Om det är något som de senaste årens kriser har klargjort så är det att det inte går att förvänta sig att systemet ska kunna fungera till 100 procent alla dagar om året. Och därmed blir det rimligt att också förbereda sig på fler störningar. Vi behöver helt enkelt mer närproducerad mat, som inte är lika beroende av en stabil miljö.
Det stora problemet är att det är för dyrt för svenska bönder att konkurrera. Kostnaderna behöver minskas, helst genom riktade skatteavdrag, för att förbättra jordbrukets vinstmarginaler och kompensera för dyrare insatsvaror. Lagring behöver också uppmuntras i större utsträckning för att undvika fler panik som under de första månaderna av pandemin. Det är inte helt realistiskt att räkna med att Sverige ska kunna vara 100 procent självförsörjande, men det borde nog gå att bli självförsörjande på mer än bara morötter, socker och spannmål.
Alternativet är att många kan behöva flytta ut i vildmarken när krisen kommer, vilket MSB faktiskt varnar för. Vet du skillnaden mellan en trattkantarell och en spetsig giftmurgröna?
Alex Vårstrand
Nyhetsbyrån
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.