De ekonomiska förutsättningarna för förskolan och skolan i Karlstad har försämrats, oavsett vad den rödgröna regeringen vill hävda, skriver Pontus Larsson, ordförande för Sveriges Lärare, Karlstad i en replik.
Tillsammans för barn och ungas bästa i Karlstad
År efter år har politikerna dragit ner på förskolan och skolan i Karlstad, samtidigt som de envist hävdat att de investerat i verksamheten. Trots att de ekonomiska förhållandena har försämrats fortsätter folk att hävda detta ur politisk synvinkel. Det verkar som att bilden av hur Karlstads utbildningssektor styrs har blivit viktigare än att faktiskt styra den på ett sätt som gynnar elever och lärare.
I somras skrev den nuvarande politiska majoriteten i en debattartikel en hyllning till sig själva och till det livslånga lärandet, där man lyfte fram några mindre satsningar som fritidsklubben i Färjestad, övergången från gymnasiet till arbetslivet och samarbeten med föreningslivet.
Det är såklart bra, men vi undrar hur alla anställda på Karlstads förskolor och skolor som drabbades av budgetnedskärningar kände sig när de läste den artikeln.
Eller elevernas vårdnadshavare?
Små investeringar för att dölja stora nedskärningar är inte unikt för det rödgröna styret i Karlstads kommun – det sker systematiskt över hela landets välfärdssektorer. Regeringspartierna använder till exempel samma typ av kommunikation om statsbudgeten. I våras lovade man “stora satsningar på skolan” för att motverka kostnadsökningarna i kommunerna, men det handlar om så lite pengar för Karlstad att det bara räcker för att kompensera barn- och ungdomsnämnden för de ökade kostnader man fått lägga. av anställda.
Du läste rätt, de extra statliga pengarna måste användas för att genomföra de kommunala nedskärningarna.
Vi har i många år försökt få politikerna att förstå vad som händer med kvaliteten om nedskärningarna fortsätter. Vi har skrivit debattartiklar och protokollanteckningar, demonstrerat på torget, ställt frågor till politiker i valrörelsen (där de lovat investeringar) och haft möten med politiker om budgeten. Men politikerna verkar inte vilja ta till sig det vi hela tiden påpekar.
Vi förstår att det är svårt att vara politiker i tuffa ekonomiska tider, men när de politiska partierna aldrig verkar leva upp till sina löften är det upp till oss att utbilda väljarna om detta. För nu börjar vi på allvar se konsekvenserna av den förda politiken. Gymnasieexamen i Karlstad är den lägsta på sju år och meritvärdet för niondeklassarna sjönk kraftigt under läsåret 2023/2024.
Vi vågar inte ens tänka på hur resultatet kommer att gå efter årets kraftiga minskning av antalet anställda. Budgeten för 2025 innebär ingen lättnad, för det finns inte en krona för bättre förutsättningar för lärare att driva en bra verksamhet.
Grunden för livslångt lärande skapas av lärarnas arbete i barngrupper och klassrum, inte av lättkommunicerade projekt och poänginsatser.
Pontus Larsson
Ordförande i Sveriges Lärare, Karlstad
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.