Debatt: Det saknas 800 barnskötare i Värmland

Debatt Det saknas 800 barnskotare i Varmlandimage.php?type=preview&uuid=691e2eb8 f106 5712 bfe4

Alla barn ska ha en chans att lyckas i livet. Då ska förskolepersonalen ha tid och förutsättningar att ge varje barn trygghet, omsorg och möjligheter till lärande, skriver Malin Ragnegård och Linda Bååth, kommunförbundet.

Sverige går igenom en välfärdskris. Stora nedskärningar i skolor och förskolor har redan påbörjats och kommer att fortsätta i år. Personal larmar om att det påverkar barnens hälsa och välbefinnande. Var tredje barnskötare säger att det finns en risk för barnens säkerhet minst en gång i veckan på grund av bristande bemanning. Vi kräver att ansvariga politiker tar sitt ansvar och säkerställer adekvat bemanning i förskolan.

Under åren har belastningen på förskolepersonalen har ökat och förskolans uppdrag har vuxit med allt fler yngre barn och längre vistelser. Men resurserna har inte hängt med och personaltätheten har inte ökat. Idag är varannan grupp barn för stor i förhållande till Skolverkets riktmärken. Det saknas 37 693 barnskötare i Sverige för att kunna säkra en tillräckligt bra bemanning. I de värmländska kommunerna saknas det 800 barnskötare för att förskolan ska ha tillräcklig bemanning för att leva upp till skollagen och förskolans läroplan. I till exempel Karlstads kommun saknas det 324 barnskötare för att nå Skolverkets riktmärke.

Kommunal vill införa nationella bemanningsriktlinjer så att förskolan kan leva upp till både skollagens och läroplanens krav. Sådan lagstiftning har redan införts i Norge med goda resultat. Bemanningen har utökats samtidigt som vinstmarginalerna för de aktiebolag som äger förskolor har minskat.

Detta har inneburit mer pengar för barnen och mindre för riskkapitalisterna. Det är dags för liknande lagstiftning i Sverige.

Kommunala kräver att lokalpolitikerna i kommunerna i Värmland tar fram en handlingsplan för att råda bot på förskolans underbemanning. Fler måste utbildas för att bli formellt utbildade barnskötare och 800 barnskötare behöver anställas i Värmland. Kommunen behöver kartlägga hur den faktiska bemanningen ser ut genom att mäta barnens vistelsetider och hur personaltätheten ser ut under hela dagen. Vi vill att arbetsgivaren ska lyssna på personalen. Ta reda på hur personalen i förskolan mår genom anonyma enkäter och mät hur utbrett ensamarbete är.

Alla barn ska ha en chans att lyckas i livet. Då ska förskolepersonalen ha tid och förutsättningar att ge varje barn trygghet, omsorg och möjligheter till lärande. Upprepa inte 1990-talets misstag att låta barnen betala priset för en svår tid ekonomiskt. Ge barnen en ordentlig chans och satsa på förskolan genom att öka bemanningen!

Malin Ragnegård, föreningsordförande Kommunal

Linda Båth, avdelningsordförande för Kommunal Västra Svealand


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen