Debatt: En reformagenda för tillväxt behövs

Debatt En reformagenda for tillvaxt behovs scaledimage.php?type=preview&uuid=82aadac3 2cce 5614 85f3

Men nu när inflationen gett vika är det dags för tillväxtreformer som stärker svensk konkurrenskraft, skriver Fredrik Östbom, Patrick Joyce och Adam Dobbertin.

Svensk ekonomi står inför stora utmaningar. Tillväxten har varit svag sedan finanskrisen och framtiden är oroande. Enligt OECD har Sverige fallit från fjärde till tolfte plats i välståndsligan, vår lägsta ranking någonsin. Exteriören är stor. Arbetslösheten överstiger åtta procent i landet och 6,5 procent i Värmlands län. Samtidigt saknas nödvändig kompetens, vilket hämmar tillväxten i stora delar av näringslivet.

Politiker på alla nivåer måste agera. De senaste åren har deras arbete präglats av krishantering: Rekordhög inflation, systemisk gängkriminalitet och utmaningar inom välfärden har fått mycket av den politiska uppmärksamheten – med rätta. Men nu när inflationen har gett vika är det dags för tillväxtreformer som stärker svensk konkurrenskraft.

Det pratas ofta om industri. Men faktum är att tjänsteföretag är Sveriges jobb- och tillväxtmotor, efter att ha skapat nästan en miljon nya jobb under de senaste 25 åren. Tjänstesektorn är dock arbets- och kunskapsintensiv och därmed helt beroende av att hitta rätt kompetens för att fortsätta växa. För att öka tillgången på arbetskraft och utbilda rätt kompetens, även för de kunskapsintensiva tjänsteföretagen, krävs ytterligare reformer.

● Gör det mer lönsamt att arbeta

För att stärka drivkrafterna för arbete bör bidragssystemet reformeras. Jobbskatteavdraget ska höjas för låg- och medelinkomsttagare, avvecklingen avvecklas och brytpunkten för statlig skatt beräknas. Dessutom bör regeringen sänka arbetsgivaravgifterna genom att sänka den allmänna löneavgiften.

● Inför kompetensavdrag

Införandet av AI i arbetslivet beräknas påverka två av tre jobb på lång sikt. För att hjälpa alla som arbetar att skaffa sig den kompetens de behöver för att klara den förändringen bör ett kompetensavdrag på 50 procent för extern personalutbildning införas. Detta avdrag måste kopplas till skattekontot för enkelhet och transparens, även för nya företag utan vinst.

● Effektivisera Arbetsförmedlingen

Av de arbetssökande som är registrerade hos myndigheten är det väldigt få som får aktiva insatser. Ännu färre erbjuds en arbetsmarknadsutbildning trots att de förbättrar chanserna på arbetsmarknaden. Det är dags att effektivisera myndighetens uppdrag.

● Höj inte lönegolvet

Regeringen planerar att höja lönegolvet för migrerande arbetstagare till 34 200 kronor i månaden. Detta skulle vara förödande för många tjänsteföretag som redan kämpar för att hitta rätt kompetens. Regeringen måste lyssna på dessa företag och vänta med ytterligare höjningar.

För en starkare svensk ekonomin kräver en kraftfull reformagenda för tillväxt. Sverige är fortfarande ett ledande land, men vi tappar mark. Det är hög tid att sätta tillväxt på den politiska dagordningen. Sverige kan inte vänta.

Fredrik Östbom

Näringspolitisk chef, Almega

Patrick Joyce

Chefsekonom, Almega

Adam Dobbertin

Regionchef Mitt, Almega


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen