I den uppdaterade broschyren Om krisen eller kriget kommer nämns en kärnvapenattack bara i förbigående. Ändå skulle en enda kärnvapensprängning vara så destruktiv att antalet skadade och döda skulle överstiga vårdens och samhällets kapacitet, skriver Vendela Englund Burnett, ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen.
Du har nyligen fått en uppdaterad version av broschyren Om krisen eller kriget från Myndigheten för samhällssäkerhet och beredskap (MSB). Den ger information om hur man förbereder sig för olika krisscenarier.
Men det värsta av dem, en kärnvapenattack, nämns bara i förbigående. Råden du får är att hitta dig själv i ett härbärge och stanna där några dagar för att undvika den radioaktiva strålningen.
Råden är inte felaktiga i sak utan visar vad vi har vetat hela tiden: att det inte finns något riktigt sätt vi eller samhället kan skydda oss själva i händelse av en kärnvapendetonation. Det enda råd som kan ges är samma som på 50-talet, “anka och täck”, och hoppas på det bästa.
Eftersom inget scenario beskrivs i broschyren kan det verka som att kärnvapen nästan är som alla andra bomber. Det är inte så.
En kärnvapenexplosion skapar en enorm tryckvåg som slår sönder hus och krossar människor, en värmebölja sätter allt brännbart i brand. Värmestrålningen är så hög att praktiskt taget allt förångas, kroppar “dunstar” och utplånas. Om du är nära målet är det mycket liten chans att du kommer att hinna söka täckning – om det ens finns tillräckligt med täckning. Eldstormar skapas och skyddsrum kan snabbt bli dödliga ugnar.
Brännskador är det som tar flest liv vid en kärnvapenexplosion, i Hiroshima beräknas de ha orsakat 60 procent av alla omedelbara dödsfall. Sveriges två brännskadecentraler har totalt 25 vårdplatser.
Den radioaktiva strålningen dödar dels direkt och dels på lång sikt via många olika sjukdomar. Att veta när den radioaktiva strålningen har sjunkit till en säker nivå kräver att man vet vilken typ av detonation det är, åt vilket håll vindarna blåser, om det regnar och att denna information kan samlas in, sammanställas och vidarebefordras när all oskyddad elektronik sannolikt slås ut .
Effekterna av en kärnvapenattack skulle bli omfattande, gränsöverskridande och katastrofala. Experter över hela världen är överens om att inget land eller organisation har förmågan att hantera en kärnkraftskatastrof. Det går inte heller att bygga upp en sådan förmåga.
Vi inom läkarkåren har i decennier varnat för de fruktansvärda humanitära och medicinska konsekvenserna – ingen meningsfull medicinsk intervention kan göras. Antalet skadade och döda från bara en bomb skulle vida överstiga sjukvårdens och samhällets kapacitet.
Vid en kärnvapendetonation mot MSB i Karlstad med ett kärnvapen på 100 kiloton skulle cirka 20 000 människor dö och cirka 29 000 skadas, varav tusentals drabbas av en kombination av krossning, strålning och helhudsbrännskador (tredje graden). ). Många förblindade. Sjukhuset skulle gå i konkurs. De som överlever skulle möta en förändrad värld.
Kärnvapen är unika i sin destruktiva kraft och är på alla sätt ett massförstörelsevapen. Vi måste kräva nedrustning och internationell dialog av kärnvapenmakterna istället för att sprida illusioner om att man kan skydda sig mot eller med kärnvapen. Det enda riktiga skyddet är att utrota kärnvapen.
Wendela Englund BurnettKarlstad
ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen