Debatt: Miljöpartiet: Sjukförsäkringen måste förbättras, inte försämras

Debatt Miljopartiet Sjukforsakringen maste forbattras inte forsamras scaledimage.php?type=preview&uuid=2e2da10b d49c 5159 b7e6

Om förslagen i den nya utredningen om sjukförsäkring genomförs kommer tiotusentals människor återigen att hamna i en otrygghet där många nekas sjukpenning eller kastas ur sjukförsäkringen i förtid, långt innan de är friska nog att kunna att återgå till jobbet, skriver företrädare för Miljöpartiet.

Under Miljöpartiets regeringstid genomfördes en rad förbättringar inom sjukförsäkringen och det arbetet vill vi fortsätta. Vi vill förbättra och stärka sjukförsäkringen och sociala villkor för att skapa trygghet i arbetslivet för alla.

Just nu verkar det motsatta hända. Den nuvarande Tidö-regeringen har tydligt visat att de vill backa in i framtiden och nu riskerar återigen tiotusentals människor som är för sjuka för att arbeta att bli utskickade från sjukförsäkringen eller helt och hållet nekas ersättning.

Utredningen presenterades nyligen “Sjukförsäkring i förändring – en utvärdering” för socialförsäkringsminister Anna Tenje. Förslagen är kort och gott en återgång till den dåligt fungerande sjukförsäkring Sverige hade innan den rödgröna regeringen startade sitt reformarbete för att reparera sprickorna i trygghetssystemet. Utredaren vill nu också återinföra den så kallade “dead end”, ett absolut slut på sjukförsäkringen.

Utredningen tillsattes av den förra regeringen för att säkerställa att de reformer som Miljöpartiet och Socialdemokraterna genomförde fick avsedda effekter. Efter valet ändrade regeringen Tidö dock utredningens direktiv och ersatte både utredare och kansli.

Om utredningens förslag genomförs kommer tiotusentals människor återigen att hamna i en otrygghet där många nekas sjukpenning eller kastas ur sjukförsäkringen i förtid, långt innan de är friska nog att kunna återgå i arbete.

Miljöpartiet vill gå åt andra hållet. Istället för att bryta ner systemet vill vi fortsätta det positiva reformarbete som den rödgröna regeringen startade förra mandatperioden.

På regeringens bord ligger fortfarande ett antal utredda förslag för att få en säkrare sjukförsäkring, som bör kunna genomföras inom kort. Det handlar om att förbättra sjukpenningen och aktivitetsersättningen på samma sätt som vi lyckats göra med sjukpenningen.

Men också att stärka de förebyggande insatserna genom en förebyggande ersättning, och en bättre fungerande rehabiliteringsersättning för att lättare komma tillbaka till hälsa och arbete. Vi tycker att de förslagen bör genomföras – de är ytterligare viktiga steg på vägen mot en någorlunda fungerande sjukförsäkring.

Mats Berglund (MP)Riksdagsledamot

Torbjörn Nilsson (MP)språkrör för Miljöpartiet i Värmland

Ingegerd Hedén (MP)tidigare kommunikationsstrateg inom vården


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen