Den nuvarande regeringen har påbörjat skiftet bort från en lika kontraproduktiv som dogmatisk syn på nikotin för att särskilja de olika produkterna, skriver Patrik Strömer.
Svenska politiker från alla läger måste sluta se nikotin som ett moraliskt problem, när det snarare är lösningen på medicinska problem. Sverige är på väg att bli det första rökfria landet i världen. Det är en extraordinär utveckling som uppnås utan hårda restriktioner eller extrema förbud.
Mer än sju av tio svenskar har förstått vad generationer av folkhälsoentusiaster vägrat acceptera; alternativ är en viktig förklaring till en lägre andel rökare i befolkningen. Och sex av tio tillfrågade anser att detta är något bra. Endast 13 procent av de drygt tusentals som svarade på en undersökning av Demoskop i september tror att tillgången på alternativa tobaks- och nikotinprodukter leder till ökad rökning.
Detta återspeglas tydligt i folkhälsodata. Trots att cigaretter finns lika tillgängliga i svenska butiker som snus, ökar snuset och rökningen minskar. Det är hög tid att kasta den gamla doktrinen om att snus leder till rökning på den folkhälsopolitiska sopberget.
Strax före valet tillsatte den socialdemokratiska regeringen en utredning om tilläggsbestämmelser för alkohol, tobak och lustgas. Resultatet av utredningen var som väntat fast i ständigt återkommande fördomar om nikotinets hälsorisker.
Ja, nikotin är beroendeframkallande och bör hållas borta från minderåriga. Detta är allas ansvar. Det finns ingen politisk konflikt här. Vi har haft åldersgräns på tobaksvaror sedan 1997 och butikernas ansvar för kontroller har skärpts med en rad lagändringar de senaste mandatperioderna.
Det är dock avgörande skillnaden mellan att se till att unga människor inte har tillgång till nikotinhaltiga produkter och att sträva efter att förstöra dem för vuxna användare, vilket är vad utredaren föreslår att regeringen ska göra. Om utredaren skulle bestämma sig skulle lagstiftningen tvinga nikotinhaltiga produkter att bli så svaga att hälften av dagens snus- och nikotinpåsar inte skulle säljas alls. Nyttan är ytterst oklar och förslaget är inte heller motiverat.
Den nuvarande regeringen har påbörjat skiftet bort från en lika kontraproduktiv och dogmatisk syn på nikotin för att differentiera de olika produkterna. Anpassade punktskatter skapar ekonomiska incitament att byta från en farlig till en bättre vana.
En omorganisation av den nationella folkhälsostrategin går från att moralisera kring individens nikotinvanor till att styra myndigheterna mot målet att sträva efter minskad skada. Idéer om att staten ska bestämma hur mycket nikotin en cigarett ska innehålla skulle vara ett betydande steg bakåt.
Sverige har nu den första tid en modern nikotinpolitik som både respekterar individen och samtidigt tillämpar ett vetenskapligt perspektiv på de kända hälsoriskerna. En nikotinpolicy för vuxna, helt enkelt.
Enligt Demoskop anser sex av tio svenskar att alla EU-länder bör ha samma nikotinpolitik som Sverige. Tillåter alternativ. Regeringens nya nikotinpolitik ligger väl i linje med vad svenska folket tycker.
Patrik Strömer
Generalsekreterare, Svenska Snustillverkarnas Riksförbund