Debatt: Replik: Kontanttvång skulle slå mot landsbygden

Debatt Replik Kontanttvang skulle sla mot landsbygdenimage.php?type=preview&uuid=6d9d989a c3bc 5597 be68

Jag tror att en lag som tvingar alla handlare att ta emot kontanter skulle slå hårt mot den levande landsbygden i Sverige, skriver Nina Wenning.

Svar till Björn Eriksson (idag nyheter 2/7)

Björn Eriksson skriver i ett svar (2/7) på mitt svar (18/6) på sin tidigare debattartikel (14/6) att mitt förslag på hur vi kan få fler butiker i Sverige att ta emot kontanter är “vackra ord” som kommer inte att spara pengarna.

Det jag förespråkar är en tredelad lösning:

1. Regeringen och riksdagen bör lagstifta om att köpmän måste acceptera kontant betalning för vissa väsentliga varor.

2. Branschorganisationer som Butikerna, Svensk Handel och Visita bör ta fram riktlinjer för vilken kontanttjänst medlemmarna ska erbjuda konsumenterna.

3. Regering och riksdag bör införa incitament som gör det mer attraktivt för handeln att hantera kontanter.

Björn Eriksson vill istället har en lag som tvingar alla butiker att ta emot kontanter. Han har rätt i att ett sådant tvång sannolikt skulle vara ett kraftfullare verktyg än den trepartslösning som jag förespråkar. Men frågan är vilka negativa konsekvenser Björn Erikssons förslag skulle få och i så fall överväger fördelarna nackdelarna.

Jag tror att en lag som tvingar alla köpmän att ta emot kontanter skulle slå hårt mot den levande landsbygden i Sverige. Anledningen är att många små lokala handlare redan kämpar med sin lönsamhet och för dem skulle ett trubbigt lagstadgat tvång att ta emot kontanter bli både dyrt och krångligt.

Dessutom tror jag det det är principiellt fel att privata aktörer ska tvingas upprätthålla en samhällsviktig verksamhet som kontanthantering när den i praktiken saknar kommersiell bärkraft.

Därför tror jag att det som Björn Eriksson kallar mina “vackra ord” i själva verket är en nyanserad och genomtänkt lösning som leder både till att näringsidkare tar ett socialt ansvar och till att staten tar ett ekonomiskt ansvar för en samhällsviktig verksamhet.

Björn Eriksson ifrågasätter också om jag ens talar sanning när jag skriver att kontanthanteringen behöver fungera. Björn Eriksson menar att bankerna som äger Bankomat inte vill ha några kontanter alls och att Bankomat ingår i deras befälskedja.

Inget kan vara mer fel. Bankomaten arbetar dagligen, både genom vår affärsverksamhet och genom vårt opinionsbildande arbete, för att kontanter ska finnas kvar som betalningsmedel och att kontanthanteringen i samhället fungerar. Vi gör också stora investeringar för att säkra kontanthanteringen över tid. Jag tycker att det är lågt av Björn Eriksson att antyda att allt detta skulle vara ett spel för gallerierna.

Samhället behöver fungerande kontanthantering. I grund och botten handlar det om att människor ska kunna välja hur de vill betala. Men kontanter är också helt nödvändiga för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap. Därför måste vi bromsa trenden mot att fler och fler handlare slutar hantera kontanter.

Nina Wenning

VD, Bankomat AB


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen