image.php?type=preview&uuid=65ead1a4 b312 5006 a963

Majoriteten måste tänka om, skriver Mona Andersson med lång erfarenhet från socialtjänsten, i en vädjan till styrande politiker i Karlstads kommun, angående beslutet att lägga ner och ändra inriktningen på dagens dagverksamhet.

Kommunen sparar pengar på dagvård för dementa: “Kan orsaka mycket oro”

Från och med första oktober har det rödgröna kvarteret i Karlstads kommun beslutat att lägga ner och förändra dagverksamheten i kommunen som man har arbetat med under lång tid. Dels dagverksamhet för personer med kognitiv ohälsa och dels en aktivitet för personer med långvarig sjukdom. Oppositionspartierna tycker att beslutet är fel. Jag och många med mig håller med.

Jag har sedan en tid haft förmånen att vara timanställd inom Karlstads kommuns dagverksamhet, även inom anhörigstöd. Jag är mycket imponerad av dessa anläggningar och deras personal, som har lång erfarenhet, är mycket professionella och arbetar med ett personcentrerat och rehabiliterande förhållningssätt. Karlstads kommun ska vara stolta över sin verksamhet!

Dagverksamheten erbjuder bland annat meningsfulla aktiviteter, social samvaro, fysisk aktivitet, individuellt stöd och struktur i vardagen, måltider, och avlastning för sina anhöriga. Insatsen är i hög grad ett komplement till andra insatser inom socialtjänsten, såsom hemtjänst och familjestöd.

Den planerade och beslutade nedläggningen och förändringen av dessa verksamheter är inte gynnsam för någon, tvärtom har det lett till ökad oro. Främst för gästerna, som besöker verksamheterna men även för anhöriga och personal.

Gästerna ser fram emot, längtar efter att gå på dagverksamheten, där de kan träffa sina vänner och personalgruppen som de känner sig trygga med. Anhöriga får några timmars avlastning för att kunna slappna av eller göra saker som de inte kan göra när de bryr sig.

Vård- och omsorgsverksamheten styrs av många lagar och författningar, varav socialtjänstlagen är en av dessa.

Socialtjänstlagen (2001:453) är en målinriktad ramlag som innebär att kommunen ges frihet att utforma sin verksamhet utifrån lokala förutsättningar och behov. Målen i lagen ger uttryck för principen om människors lika värde och lika rätt till social trygghet, vård och omsorg.

Verksamheten ska främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Verksamheten ska främja att frigöra och utveckla individens och gruppens egna resurser. Ha respekt för människors rätt till självbestämmande och integritet. Insatserna ska anpassas efter individens förutsättningar och behov.

Dagsverksamhet i lagstiftningen framgår av 2 kap. 3. 6 § socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Detta visar följande:

Socialnämnden bör underlätta för den enskilde att bo hemma och att ha kontakt med andra genom hemtjänst, dagverksamhet eller annan liknande socialtjänst. Det innebär att kommunerna inte är skyldiga att ha denna verksamhet utan alla har rätt att söka dagverksamhet.

Av samma lagstiftning har 2 kap. 5 10 § socialtjänstlagen (2009:549) framgår också att:

Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en anhörig som är kroniskt sjuk eller äldre som stödjer en anhörig som har en funktionsnedsättning. Denna bestämmelse omfattar hela verksamheten inom socialtjänsten.

Det innebär att alla anställda inom äldreomsorgen, omsorgen om personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorgen kan behöva uppmärksamma anhörigas situation och erbjuda stöd vid behov. Vissa anhöriga behöver främst hjälp med insatser för de anhöriga för att klara eller ha egen tid för sig själva eller för andra familjemedlemmar.

För andra kan behovet istället handla om att skaffa information och kunskap för att kunna värna om sina rättigheter, känna trygghet i och utveckla sin roll som till exempel anhörigvårdare eller anhörigstödjare.

En anhörigvårdare för en person med en kognitiv sjukdom eller en långvarig sjukdom har en viktig roll, men de måste också ta hand om sig själva för att klara sig. Livet är annorlunda och de har rätt till sitt eget stöd. Dagvård för anhöriga är ett viktigt stöd som anhörigvårdare behöver för att klara sin vardag och för att den anhöriga ska kunna fortsätta bo kvar i sitt hem så länge som möjligt.

Relaterat till att vi blir fler äldre och därmed troligen fler som drabbas av sjukdomar, oavsett om det är kognitiva eller andra långvariga sjukdomar, borde myndigheterna i Karlstads kommun tänka om.

Istället för att stänga och förändra den nuvarande väl fungerande dagverksamheten behöver verksamheten byggas ut. Annars ökar säkert kontot för hemtjänsten. Risken är också stor att köerna till äldreboenden blir långa.

När ett enskilt beslut inte kan verkställas inom tre månader ska kommunen anmäla detta till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Om IVO bedömer att en enskild har fått vänta orimligt länge kan denne ansöka om en särskild avgift från förvaltningsrätten (böter). Storleken på straffavgiften kan variera beroende på vilken insats som inte genomförs och kan innefatta både kostnader för insatsen och en straffavgift.

Under 2023 ansökte IVO om en särskild avgift i 424 fall, vilket resulterade i att kommunerna fakturerades totalt 41,5 miljoner kronor. (Källa: Inspektionen för vård och omsorg, IVO).

En ny socialtjänstlag föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Den säger bland annat att socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande. Inom socialtjänstens äldreomsorg och handikappomsorg handlar det till stor del om att förebygga behovet av mer ingripande och vårdkrävande insatser.

För att kunna förebygga eller skjuta upp behovet av vårdinsatser handlar det också om att identifiera risker och åtgärda dem. Det kan också handla om hälsofrämjande och funktionsstödjande arbete. (Källa: Regeringskansliet, 2024-07-02).

Daghem är enligt min mening en förebyggande verksamhet som kan skjuta upp behovet av hemtjänst och äldreboenden. Jag tror att de flesta kan hålla med om att det största beslutet vi tar, eller måste ta i vårt liv, är när vi på grund av ålder och sjukdom inte längre kan bo kvar i vårt hem, där vi oftast känner oss trygga och förhoppningsvis får uppleva mening.

Till den rödgröna regeringen i Karlstad:

– Riv upp aktuella beslut.

– Vänta på den nya socialtjänstlagen!

– Det tar tid att bygga upp en så väl fungerande verksamhet som kommunen erbjuder idag med kompetent personal och lång erfarenhet.

– Lyssna in och ta del av andra kommuners erfarenheter av nedläggning eller förändring i området.

– Lyssna på personalens förslag om att samverka och underhålla verksamheten i sin nuvarande form till en lägre kostnad.

Mona AnderssonKarlstad

Jobbonaire med 47 års erfarenhet inom socialtjänstens olika områden.

Inger och Inger vägrar ge upp på dagsaffären: “Ren galenskap”Kommunen sparar pengar på dagvård för dementa: “Kan orsaka mycket oro”


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa