image.php?type=preview&uuid=9fa44606 b14b 5803 96cd

LO vill se en lag som säger att ingen offentlig upphandling får innehålla fler än två led av underleverantörer, skriver Linda Bååth.

På delar av den svenska arbetsmarknaden råder det rena vilda västern. Underleverantörer staplas på underleverantörer. Det leder till en sämre arbetsmiljö – en arbetsmiljö som i många fall kan vara skadlig eller till och med dödlig.

Det är alltid arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Men det är via ditt fackförbund och skyddsombuden som arbetsmiljön kan övervakas så att även dåliga arbetsgivare får svårt att fly sina skyldigheter.

Det fackliga uppdraget blir svårare när företag lägger ut verksamheten i flera led. Det vill säga när företag anlitar företag som i sin tur anställer ett annat företag och deras anställda. När inte ens huvudentreprenören vet vilka företag som är inblandade i en verksamhet blir kontroll nästan omöjlig.

Det är något vi måste ta itu med i kampen för en bra och säker arbetsmiljö för fler arbetstagare i Sverige. Det gäller hela arbetsmarknaden. Men ett särskilt ansvar ligger hos politiker som ansvarar för stora upphandlingar. Det kan handla om byggnation av sjukhus, skolor, äldreboenden. Om tåg och vägar. Det kan handla om städning, hushållning eller äldreomsorg. Våra gemensamma skattepengar används för att köpa upp tjänster för enorma belopp.

Det är orimligt att vår gemensamma resurser används på sätt som riskerar arbetsmiljön för anställda i Sverige. LO kräver därför att regering och rikspolitiker får grepp om samhällets stora upphandlingar. LO vill se en lag som säger att inga offentliga upphandlingar får innehålla fler än två led av underleverantörer.

Vi ställer kravet så att det ska bli lättare att stå upp för arbetsmiljön för våra fackliga medlemmar. Men vi är övertygade om att det i många fall också skulle vara mer kostnadseffektivt för samhället än alla upphandlingskedjor.

Hittills har vi inte gjort det fick gehör för vårt krav från rikspolitikerna. Men det finns inget som hindrar lokalpolitikerna från att ta täten. Vi uppmanar de styrande kommun- och regionpolitikerna i Värmland att gå i brechen.

Vi anser att två nivåer av underleverantörer är rimliga för att övervaka arbetsmiljön och göra det svårare för dåliga arbetsgivare att slippa sitt ansvar. Men om några politiker i Värmland vill gå ännu längre – och bara har max en rang, blir vi först med att heja.

Den kommun eller region som gör detta kan bli ett föredöme i hela Sverige för arbetsmiljön vid offentlig upphandling.

Linda Båth

Ordförande, LO-distriktet i Örebro och Värmland


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa